Gå till sidans innehåll

Hjärnskakning

En hjärnskakning orsakas vanligtvis av ett slag mot huvudet när ett barn faller eller snubblar. Huvudskador är vanliga hos barn, men leder sällan till exempelvis medvetandeförlust. Frakturer i huvudet är också sällsynta, eftersom skallbenen är flexibla hos barn.

Om stöten åtföljs av medvetslöshet, svår huvudvärk, kräkningar eller om barnet är förvirrat eller sömnigt är det lämpligt att uppsöka läkare. Patienter med lindrig hjärnskakning hänvisas vanligtvis till hemvård.

I lindriga former har barnet huvudvärk och illamående. Symtom som är typiska för en hjärnskakning, till exempel yrsel, huvudvärk och illamående, kan uppträda under flera dagar. Om symtomen kvarstår bör man uppsöka läkare.

I hemvården bör man försöka övervaka patientens allmänna medvetandenivå. En normal diskussion och sakliga svar räcker för att visa att allt är som det ska. Den första natten efter olyckan ska du försöka väcka patienten en gång kring kl. 2–3 på morgonen. Normalt uppvaknande och sakliga svar tyder på att allt är bra.

Även om rörelse tillfälligt kan öka symtomen som nämns ovan, bör patienten försöka stiga upp och röra på sig redan den första dagen. Man måste dock ta det lugnt när man börjar röra på sig.

Smärtstillande läkemedel ska endast tas enligt läkarens ordination.

Om huvudvärken, illamåendet och kräkningarna förvärras, om patienten blir sömnig eller har svårt att uppfatta tid och plats, bör läkaren konsulteras igen.