Gå till sidans innehåll

Förstoppning och ofrivillig tarmtömning

Förstoppning är ett ganska vanligt besvär hos barn, med varierande uttrycksformer och symtom. Barnet kan ha svåra buksmärtor eller inga symtom alls, avföringens konsistens kan variera från hårt bajs till diarré, barnet kan bajsa mindre än en gång i veckan eller flera gånger om dagen (tarmen töms inte ordentligt under besöken, till exempel på grund av hastiga toalettbesök).

Smärta i buken under eller efter en måltid är ofta ett tecken på att det finns en ansamling av bajs i tarmen och/eller att bajsmassorna börjar röra på sig när maten sätter tarmarna i rörelse. Ibland är vätning ett symtom på förstoppning när en full ändtarm trycker på baksidan av urinblåsan. Dessutom är avföringsinkontinens nästan alltid ett symtom på förstoppning. Hos ett friskt barn är bajsproblem vanligtvis funktionella och beror mycket sällan på någon organisk orsak eller födoämnesallergi.

För att behandla förstoppning och ofrivillig tarmtömning behöver barnet bestämt men mjukt stöd. Ett barn bajsar inte på sig med flit. När barnet styrs mot toaletten frågar man inte om det är dags att gå på toaletten, man säger att det är dags och sedan går man och försöker i lugn och ro.

Förstoppning är när ett barn har ett eller flera av följande symtom:

  • Färre än tre tarmtömningar per vecka.

  • Ofrivillig tarmtömning en gång i veckan (vanligtvis läckage från sidan av bajsklumpen).

  • Hård avföring och/eller smärtsamt bajsande.

  • Svårtorkat kletigt bajs.

  • Bajs i ändtarmen, tarmen töms inte ordentligt. Plötslig bajsnödighet, där avföring också kan hamna i byxorna, är ofta ett tecken på detta.

  • Stora mängder avföring i förhållande till barnets storlek (toaletten kan blockeras).

När man behandlar förstoppning och ofrivillig tarmtömning är det viktigt att börja med att göra bajset tillräckligt mjukt så att det inte är svårt eller smärtsamt att bajsa. Det är viktigt att äta regelbundna måltider och att dricka tillräckligt med vatten (cirka 1 liter per dag) under dagen. I kosten bör man föredra fiberrika fullkornsprodukter och undvika överdriven användning av socker och fett (till exempel sockerflingor, juice, pastejer).

Det är bra om barnet lär sig en regelbunden tid för bajsandet, t.ex. efter frukost, lunch eller middag som en daglig rutin, då hen försöker bajsa lugnt och stilla i 5–10 minuter utan att göra något annat. Det är viktigt med en bra och avslappnad ställning. En pall under fötterna är nödvändig för att hitta en bra och avslappnad position och för att säkerställa att ändan av tarmen töms. Barnet ska ha fötterna stadigt på pallen, sitta framåtlutad med händerna i famnen, inte på toalettens kanter.

Om det inte räcker med hemmaknep och du är orolig bör du ta den långvariga förstoppningen på tal på rådgivningen eller hos skolhälsovården. Här kan du få ytterligare instruktioner eller vid behov en remiss till en uroterapeut eller barnläkare för specialistvård.

Ett milt laxativ, ett ämne som stimulerar tarmrörelserna, är en effektiv behandling mot förstoppning. Makrogol (Pegorion eller Movicol), som kan fås utan recept från apoteket, är också säkert och nödvändigt för de flesta barn. Det är bäst att börja med en större dos, så att bajset är mjukt och kommer ut lätt, utan att barnet har möjlighet att hålla sig. Under de första veckorna kan misstag ske och bajset kan vara mycket löst, och ibland komma i stora mängder förbi ansamlingen i slutet av tarmen. I detta fall bör dosen inte minskas utan ökas ytterligare. Makrogol är säkert även i höga doser och dess användningstid är minst lika lång som förstoppningens varaktighet.