Gå till sidans innehåll

Födoämnesallergier

I Finland har 10–15 procent av små barn i åldern 2–3 år matallergier. De vanligaste livsmedlen som orsakar matallergier eller överkänslighet är fisk, ägg, jordgubbar, kiwi, citrusfrukter, tomat, ärter, selleri, nötter och choklad.

Allergier mot livsmedel som är viktiga för näringen drabbar cirka 3–6 procent av barnen (komjölk, vete, råg, korn och havre). Majoriteten av barns födoämnesallergier går om när barnen är i lekåldern.

Barn i skolåldern kan ha matallergier i samband med pollenallergi. Personer med björkallergi kan få symtom av till exempel färsk frukt, nötter eller kryddor. Överkänslighet mot tillsatsämnen är sällsynt. Behandlingen av matallergi går ut på att eliminera den mat som orsakar symtomen från kosten och sedan trygga näringen. Att undvika de vanligaste allergiframkallande livsmedlen anses för närvarande inte vara till hjälp för att förebygga allergier.