Gå till sidans innehåll

Brännskador

Brännskador hos barn orsakas oftast av varma vätskor (vatten, kaffe, mjölk) som spillts på huden. Vissa brännskador orsakas av kontakt med ett hett föremål (bastuugn, köksspis) som orsakar en djupare skada.

Första hjälpen hemma är att kyla ner brännskadan med ljummet (inte kallt) vatten i minst 20 minuter. Man bör se till att barnet inte fryser om skadan är större. Svalt vatten lindrar också smärtan. Även en mindre brännskada är smärtsam för ett barn och febernedsättande eller smärtstillande läkemedel kan ges för att lindra smärtan.

Du bör inte själv applicera salvor på en brännskada. Efter sköljningen ska den skyddas med en ren kompress. Om det uppstår små blåsor (mindre än storleken på en fingertopp) i området behöver de inte punkteras, utan ny hud växer fram under blåsan. Om det uppstår stora blåsor på brännskadan bör man söka läkarvård för brännskadan.

Mindre skador kan behandlas hemma genom att man dagligen sköljer dem och applicerar en Mepitel-film eller Sofratulle- eller Unitulle-salvkompress (eller motsvarande) som fås på apoteket på såret, med torra förband utanpå. En färsk brännskada utsöndrar en klar vävnadsvätska i det första skedet, och förband bör appliceras tillräckligt tjockt så att de inte blir genomblöta (risk för infektion). Det är inte bra att använda plåster eller andra förband på grund av fuktigheten. Undvik bastu och bad medan skadan läker.

Något större brännskador (storleken på ett barns handflata eller större) och brännskador i ansiktet, på händer, fötter och könsorganen bör undersökas av en läkare. Alla brännskador hos barn under 1 år måste visas för en läkare.

När man följer upp en brännskada bör man notera tecken på eventuell inflammation: varig, illaluktande utsöndring, feber, pulserande smärta som ökar efter inledande stadiet. Om det uppstår tecken på inflammation bör du kontakta din läkare eller hälsostation.