Gå till sidans innehåll

Benmärgsprov vid behandling av reumatiska sjukdomar

Undersökning av benmärgsprov kan användas för att reda ut vissa reumatiska sjukdomar. Provet tas på sjukhuset under lokalbedövning.

Benmärgen är det organ som producerar blod. Hos vuxna finns benmärgen som producerar blodkroppar huvudsakligen i bröstbenet och bäckenbenet. Här bildas röda blodkroppar (erytrocyter), vita blodkroppar (leukocyter) och blodplättar (trombocyter).

Benmärgsprov behövs sällan för att diagnostisera reumatiska sjukdomar. I vissa situationer, t.ex. vid störningar i flera blodcellslinjer eller långvarig feber, kan det användas för att utesluta andra liknande tillstånd.

Undersökning av benmärgen är viktig för att diagnostisera de flesta blodsjukdomar som undersöks på sjukhus och för att följa upp effekterna av behandlingarna. Benmärgen kan undersökas antingen med hjälp av ett vävnadsprov (benmärgsbiopsi) eller ett sugprov (benmärgsaspirat) från benmärgen. I den diagnostiska fasen behövs ofta båda proverna. I uppföljningsfasen räcker det ofta med ett enkelt sugprov. En biopsi behövs dock om det inte är möjligt att ta ett aspirat på grund av benmärgens avvikande struktur.

Oftast tas benmärgsaspiratet från övre delen av bröstbenet ("sternalpunktion"). I detta fall tas provet medan patienten ligger på rygg på undersökningsbordet. Ett benmärgsaspirat kan också tas från nedre delen av ryggen från tarmbenskammen ("cristapunktion"), med patienten liggande på sidan på undersökningsbordet med böjda knän.

Reservera tillräckligt med tid för undersökningen. Innan provet tas kan du äta och dricka normalt och ta dina mediciner som vanligt. Du kan uttrycka önskemål om provtagningsstället (bröstbenet eller tarmben). Om ett benmärgsprov behövs för ett stort antal olika undersökningar är det bättre att ta prover från tarmbenskammen, där benmärgsutrymmet är större än i bröstbenet.

Ingreppet görs under lokalbedövning med ett effektivt bedövningsmedel. Kom ihåg att berätta om en eventuell överkänslighet mot bedövningsmedel före ingreppet! Läkaren bedövar först huden och benets yta på provtagningsstället. Huden på provtagningsstället rengörs. När bedövningen har fått tillräckligt med tid att verka, för läkaren in nålen genom huden, underhudsvävnaden och benets hårda skal in i benmärgen. Det flytande benmärgsprovet sugs upp genom en nål in i sprutan. Du kan känna en tillfällig stickande känsla som orsakas av tryckförändringar i benmärgshålan.

Efter att punktionsnålen avlägsnats skyddas provtagningsstället med en steril kompress som ska hållas torr fram till följande morgon. Därefter kan du ta bort kompressen och både duscha och bada bastu.

Utlåtandet från en mikroskopisk undersökning av sugprovet, ett s.k. utstryk, är vanligtvis klart inom några dagar. I brådskande fall kan svaren till och med komma samma dag. Det kan ta 4–5 veckor innan resultaten från kromosom- och genundersökningar är klara.

Uppdaterad 28.4.2022