Siirry sivun sisältöön

Painonhallintaan liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä

Sivulta löydät painonhallintaan ja Terveyslaihdutusvalmennukseen liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä. Voit etsiä kysymyksiä ja vastauksia valitsemalla haluamasi aihepiirin.

  • Energiankulutus: Mihin keho kuluttaa energiaa?

    Energiamäärä, jonka keho päivässä kuluttaa, muodostuu

    • lepoenergiankulutuksesta eli perusaineenvaihdunnasta sekä

    • liikkumiseen kuluvasta ja

    • ruoansulatukseen kuluvasta energiasta.

    Suurimman osan eli noin 60−70 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta muodostaa lepoenergian​kulutus. Levossa aivot, maksa ja lihakset kuluttavat kukin päivittäin noin viidenneksen, sydän ja munuaiset kymmenesosan sekä muut kudokset viidesosan energiasta.

    Nukkuessa energiaa kuluu hieman vähemmän kuin hereillä levossa.

    Lepoenergiankulutus on suorassa suhteessa elimistön kokoon, etenkin lihasmassaan. Kun lihaksia on enemmän, myös energiaa kuluu enemmän.

    Lihomisen myötä kudosten koko kasvaa, jolloin lepoenergiankulutus on suurempi kuin normaalipainoisilla. Jos paino nousee kymmenen kiloa, energiankulutus nousee noin 150 kilokaloria päivässä.

    Päivässä kuluvasta energiasta noin 10-15 prosenttia menee ruuan käsittelyyn, pilk​k​omiseen, imeytymiseen ja varastointiin.

    Aktiivisesti liikehtivä voi päivässä kuluttaa energiaa jopa 500 kilokaloria enemmän kuin paikallaan oleva. Käsien nostelu, jalkojen heiluttelu ja pieni liikehdintä seistessä voivat muuttaa arkea fyysisesti aktiivisemmaksi.

    Avainsanat: energiankulutus

  • Jojoilu: Miksi laihduttelu eli jojoileva painonvaihtelu voi olla haitallista?

    Laihduttelu eli jojoileva painonvaihtelu voi heikentää kokonaishyvinvointia ja hankaloittaa painonhallintaa.

    Laihdutus voi onnistua tiukalla ruokavaliolla nopeassakin tahdissa, mutta kiloilla on usein taipumus tulla ajan kuluessa takaisin. Erilaiset dieetit voivat tuoda elämään sääntöjä, joita on mahdotonta noudattaa pitkäkestoisesti.

    Nopean painonpudotuksen yhteydessä menetetään usein myös lihaskudosta. Jos paino nousee nopeasti takaisin, lihaskudosta ei välttämättä saada takaisin samassa suhteessa. Tällöin paino on sama kuin lähtötilanteessa, mutta kehossa on enemmän rasvaa ja vähemmän lihasta. Tämä on terveydelle haitallista.

    Laihduttamiseen suositellaankin pitkäkestoisia ja maltillisia tapoja. Riittävän hidas painonpudotustahti säästää lihasmassaa ja takaa pysyvämmän laihtumistuloksen. Laihduttamisen sijaan tavoitteeksi kannattaa ottaa maltillliset ja omaan elämään sopivat elämäntapamuutokset.

    Avainsanat: laihdutus, laihduttaminen, dieetti, laihdutuskuuri, jojoilu, laihduttelu, jojolaihdutus

  • Jojoilu: Miten katkaista jojoilun kierre?

    Tasainen ateriarytmi, riittävä ja monipuolinen syöminen ja säännöllinen liikunta voivat auttaa jojoilun kierteen katkaisemisessa. ​

    Joustava ja salliva ajattelutapa tukee pysyvää painonhallintaa. Joustava painonhallinta ei vaadi täydellistä kieltäytymistä tai pinnistelyä, vaan oman arjen pohdintaa, tapojen tasapainoa ja voimavarojen ylläpitoa.​ Painonhallinta kannattaa nähdä osana antoisaa ja arvokasta elämää. Painonhallintaa edistävät teot tuovat hyvää oloa ja tuntuvat mielekkäiltä, kun ne pohjauvat itselle tärkeisiin asioihin.

    Uusien hyvinvointitottumusten etsiminen ja vakiinnuttaminen vaativat paljon työstämistä. Annathan siis muutokselle aikaa.

    Painonhallintatalon itsehoito-osiosta löydät tietoa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi. Lue lisää!

    Avainsanat: laihdutus, laihduttaminen, dieetti, laihdutuskuuri, jojoilu, laihduttelu, jojolaihdutus

  • Lihavuusleikkaus: Mihin voin olla yhteydessä lihavuusleikkaukseen liittyvissä asioissa?​

    Olemme koonneet kattavasti lihavuusleikkaukseen liittyvää tietoa Painonhallintatalon lihavuusleikkaussivuille. Jos jäit kaipaamaan tietoa tai et vielä löytänyt vastausta kysymykseesi, voit lähettää sähköpostia ​osoitteeseen

    Lue lisää:

    Avainsanat: lihavuusleikkaus

  • Liikunta: Millainen liikunta laihduttaa eniten?

    Pelkän liikunnan avulla on vaikeaa laihtua, jos ruokavalioon ei tehdä muutoksia. Säännöllinen liikunta on kuitenkin tärkeää kokonaishyvinvoinnin ja laihdutuksen laadun kannalta. Monipuolinen liikunta säästää lihasmassaa painonpudotuksen aikana ja vaikuttaa terveyteen ja toimintakykyyn. Liikunta vaikuttaa myös mielialaan. Painonhallinnan kannalta liikunnan kokonaismäärällä on merkitystä – kaikenlainen liike on hyväksi, kunhan se on säännöllistä. Tärkeintä on löytää itselle mieluisa ja hyvä tapa harrastaa liikuntaa. Jokainen liikuntahetki virkistää ja kuluttaa energiaa. Liikuntahetkiä voi ripotella pitkin päivää vaikka muutaman minuutin pätkiin. Tärkeää on, että olisi jonkin verran aktiivinen joka päivä. Aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle maltilla ja omaa kehoa kuunnellen. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi uinti, vesijuoksu, kuntosali, kävely ja pyöräily. Teho on sopiva, kun harjoituksen aikana pystyy puhumaan pienestä hengästymisestä huolimatta. Lue lisää itsehoito-osion liikunta-sivuilta:

    Avainsanat: liikunta, fyysinen aktiivisuus, painonhallinta

  • Miten saan yhteyden Painonhallintataloon?

    ​Jäitkö kaipaamaan jotain tietoa? Jos et ​vielä löytänyt vastausta kysymyksiisi, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen:

    Avainsanat: Painonhallintatalo, palaute, yhteydenotto

  • Nuoren painonhallinta: Olen alle 18-vuotias ja pohdin, pitäisikö minun laihduttaa. Mistä saisin apua painonhallintaan?

    Kasvuiässä on tärkeää laihduttelun sijaan suunnata huomio omaa hyvinvointia tukeviin valintoihin. Terveellisiin elintapoihin kannattaa aina kiinnittää huomioita, oli ylipainoinen tai ei. Liikkelle voi lähteä omien arkisten tottumusten tarkastelusta.

    Mikä arjessasi on jo hyvää ja mihin olet tyytyväinen? Entä mitkä pienet muutokset toisivat sinulle lisää hyvää oloa ja jaksamista?

    Lisää jaksamista arjen ruokavalinnoista

    Syömistä ei kannata lähteä vähentämään, sillä kasvava keho tarvitsee energiaa ja laadukasta ruokaa. Oleellista on harjoitella sellaisia tottumuksia, jotka tuovat hyvää oloa ja jaksamista. Kun arjen valinnat ovat pääosin terveellisiä, voi sillöin tällöin myös herkutella.

    Kuinka monta ateriaa päiviisi kuuluu? Useimmille hyvä rytmi on kolme pääateriaa ja pari välipalaa niin, että aterioiden välissä on 3-4 tuntia. Entä minkä verran annoksissasi on kasviksia? Saat sopivasti energiaa, kun syöt säännöllisesti ja koostat ateriat lautasmallin mukaan. Panosta erityisesti monipuoliseen aamiaiseen ja lounaaseen, ne antavat päivälle hyvän startin.

    Huolehdi riittävästä nesteen saannista juomalla noin 2 litraa päivässä. Sokeripitoisia mehuja tai limsoja kannattaa nauttia vain satunnaisesti.

    Liikunnan iloa

    Oletko jo löytänyt sinulle sopivan tavan liikkua? Jos olet löytänyt mieluisan harrastuksen, hienoa! Jos vielä etsit sinulla sopivaa lajia, voit pohtia, millainen liikkuminen olisi juuri sinulle mieluista.

    ​Aina liikkumaan ei tarvitse erikseen lähteä, vaan jo arkiliikunnalla on iso merkitys.

    Pohdi, miten voisit lisätä liikettä päivääsi jo tänään. Voisitko kävellä portaat hissin sijaan tai liikkua enemmän välitunnilla? Kulkisitko kouluun tai kavereille pyörällä tai kävellen? Muista myös vaihdella asentoa ja tauottaa somettamista. Jokainen askel ja liikuntahetki on plussaa!

    Riittävä uni

    Kun olo on virkeä ja levännyt, jaksaa liikkua ja noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Väsyneenä ruokahalu usein kasvaa ja tekee mieli napostella herkkuja.

    Millainen on vuorokausirytmisi? Hyvää unta voit tukea seuraavin keinoin:

    • rentoudu noin kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa

    • syö kevyt iltapala

    • vältä kofeiinipitoisia juomia

    • pidä iltarutiinit säännöllisinä

    • vältä ruutuaikaa juuri ennen nukkumaanmenoa

    • pyri ylläpitämään samaa rytmiä sekä arkena että viikonloppuna.

    Liikaa ruutuaikaa?

    Ruudun äärellä vietetty aika voi vähentää päivittäistä liikkumista ja riittävää yöunta. Lisäksi ruudun ääressä voi tulla naposteltua enemmän kuin muutoin.

    Minkä verran vietät päivittäin aikaa ruudun äärellä? Voisitko tauottaa istumista tai vähentää päivittäistä ruutuaikaasi? Jokainen ylösnousu aktivoi kehoa positii​visesti ja virkistää mieltä!

    Jos tykkäät pelaamisesta, kokeile erilaisia liikkuen pelattavia konsoli- tai mobiilipelejä.

    Entä jos tarvitsen lisätukea painonhallintaan?

    Jos koet tarvitsevasi lisätukea painonhallintaan, voit olla yhteydessä kouluterveydenhuoltoon tai terveyskeskukseen.​

    Avainsanat: nuoret, painonhallinta, laihdutus, ylipaino

  • Ruokavalio: Miksi Terveyslaihdutusvalmennuksessa ei saa valmiiksi laadittua laihdutusohjetta?

    Laihdutuskuureissa annetaan usein tiukka syömisohjelma, jossa punnitaan ruoka-aineita tai lasketaan kaloreita. Olet kenties joskus kokeillutkin tällaisia dieettejä.

    Kuinka kauan jaksoit keskittyä kaloreiden laskemiseen ja jokaisen suupalan punnitsemiseen? Kuinka kauan jaksoit noudattaa jonkun toisen laatimaa ruokavaliosuunnitelmaa? Onnistuitko muuttamaan tapojasi ja laihtumaan pysyvästi?

    Maailmalla on tutkittu paljon laihduttamista ja sitä, miten laihtumisen tulos jäisi pysyväksi.

    Tiedetään, että parhaaseen laihdutustulokseen pääsee joustavilla ajatuksilla eli kun ei noudata liian tiukkoja sääntöjä. Pitkäaikainen painonhallinta onnistuu, kun ylläpidät arkeen ja elämän kokonaisuuteen sopivia tottumuksia.

    On oleellista, että suunnittelet alusta asti itse omia tekojasi. Me tuemme, neuvomme ja autamme sinua arvioimaan onnistumista, mutta emme anna täysin valmiita ohjeita.​​​

    Avainsanat: Terveyslaihdutusvalmennus, ruokavalio, dieetti, laihdutus, ohje, laihdutuskuuri, elintapamuutos, annoskoko

  • Ruokavalio: Miten onnistun uusien syömistottumusten omaksumisessa?

    ​Tämänhetkinen ruokavaliosi sisältää varmasti jo hyviä, tuttuja tapoja. Arkisilla ja pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus hyvinvointiisi ja samalla voit laihtua. Terveyslaihdutusvalmennuksen ravitsemusharjoitusten avulla opit punnitsemaan syömiskäyttäytymiseen liittyviä ajatuksia, tunteita, tekoja ja olosuhteita. Terveyslaihdutusvalmennuksessa harjoittelet joustavien syömistottumusten sovittamista osaksi omaa arkea. Lisäksi pohdit, miten voit itse vaikuttaa syömiskäyttäytymiseen valinnoillasi ja taidoillasi. Uusien syömistottumusten omaksumiseen tarvitset pitkää pinnaa, koska käyttäytymismuutokset ovat oppimista ja oman kokemuksen kautta oivaltamista.

    Avainsanat: Terveyslaihdutusvalmennus, ruokavalio, dieetti, laihdutus, ohje, laihdutuskuuri, elintapamuutos, annoskoko

  • Ruokavalio: Miksi pienemmät annoskoot eivät aina laihduta?

    ​Laihtumisen jälkeen pienempi keho kuluttaa vähemmän energiaa. Pysyvä painonhallinta vaatii ruoasta saatavan energiamäärän vähentämistä.

    Energiamäärän vähentä​minen ei aina tarkoita annoskokojen pienentämistä. Laihtumista tukee, kun suosit ruokia, jotka täyttävät mahaa vähemmällä energialla. Tämä on yksi syy, miksi kasviksia kannattaa nauttia runsaasti​.

    Rasvaisissa maito- ja lihatuotteissa sekä runsaasti rasvaa sisältävissä leivonnaisissa on pienessäkin määrässä paljon energiaa. Siksi laihduttajan kannattaa nauttia niitä kohtuudella. Myös turhat hiilihydraatit ja proteiinit lihottavat. ​ Lautasmalli auttaa kokoamaan täysipainoisia aterioita.

    Avainsanat: Terveyslaihdutusvalmennus, ruokavalio, dieetti, laihdutus, ohje, laihdutuskuuri, elintapamuutos, annoskoko

  • Ruokavalio: Painonhallintatalon Itsehoito-osio

    Lue lisää terveellisen ​ruokavalion kulmakivistä P​ainonhallintatalon itsehoito-osiosta.

    Avainsanat: Terveyslaihdutusvalmennus, ruokavalio, dieetti, laihdutus, ohje, laihdutuskuuri, elintapamuutos, annoskoko

  • Säästöliekki: Mitä tarkoitetaan säästöliekillä?

    Teoriassa paino laskee, kun energiansaanti on kulutusta pienempää. Miksi painonlasku voi joskus pysähtyä? Mitä silloin voi tehdä?

    Säästöliekki tarkoittaa kehon kokoon ja lihasmassaan nähden suhteettoman pientä energiankulutusta. Pitkäkestoisessa ja suuressa energiavajeessa elimistö pyrkii ennen pitkää säästämään energiaa.

    Paino ei enää laske ja voit kärsiä palelusta, ummetuksesta, sydämen sykkeen laskusta, lihasvoiman puutteesta ja väsymyksestä.

    Vaikka elimistö olisi laihduttaessa ryhtynyt säästämään energiaa, kyse on silti pienistä kalorimääristä. Liikkuminen, monipuolinen ruokavalio, säännöllinen ateriarytmi sekä veden riittävä juominen palauttavat tasapainon.

    Energiantarvett​a vähentää erityisesti lihaskato. Lihaskato saattaa syntyä silloin, jos liikut liian vähän, saat liian vähän proteiineja tai laihdut turhan nopeasti.

    Energiankulutusta saa luonnollisesti virkistettyä eniten lis​äämällä liikuntaa.

    Avainsanat: säästöliekki

  • Terveyslaihdutusvalmennus: Mitä Terveyslaihdutusvalmennus maksaa?

    Hoidon maksaa potilaan kotikunta.

    Avainsanat: Terveyslaihdutusvalmennus

  • Terveyslaihdutusvalmennus: Voisiko Terveyslaihdutusvalmennus sopia minulle?

    Oheisen listan avulla voit arvioida valmennuksen sopivuutta itsellesi. Jos kohdat täyttyvät, keskustele lähetteen saamisen mahdollisuudesta sinua hoitavan lääkärin kanssa tai hakeudu terveyskeskuslääkärin vastaanotolle.

    1. Sinulla on terveydellisiä syitä painonpudotukselle.

    2. Ikäsi on 18-65 vuotta.

    3. Sinulla on hyvä suomen kielen taito.

    4. Sinulla on mahdollisuus ja motivaatiota käyttää tietokonetta.

    5. Koet kirjallisen viestinnän hyväksi ilmaisutavaksi itsellesi.

    6. Olet valmis pitkäjänteiseen elintapojen muutostyöhön laihdutuskuurin sijaan.

    7. Haluat pohtia omien ajatusten ja tunteiden vaikutusta elintapoihisi.

    8. Pystyt sitoutumaan säännölliseen itsenäiseen työskentelyyn verkossa.

    9. Terveyslaihdutusvalmennukseen on mahdollista osallistua myös osana lihavuusleikkaukseen valmistautumista.

    Avainsanat: Terveyslaihdutusvalmennus

  • Terveyslaihdutusvalmennus: Miten pääsen mukaan Terveyslaihdutusvalmennukseen?

    Valmennukseen pääsy edellyttää lääkärin lähetettä. Keskustele lähetteen saamisen mahdollisuudesta sinua hoitavan lääkärin kanssa tai hakeudu terveyskeskuslääkärin vastaanotolle, jossa arvioidaan lihavuuden hoidon tarve. Lääkäri tekee tähän arvioon perustuen tarvittaessa lähetteen Painonhallintataloon tai lihavuuden hoidon kokonaisarvioon erikoislääkärille. Lähetteen voi tehdä mistä tahansa hoitoyksiköstä Suomessa, myös HUS-alueen ulkopuolelta ja perusterveydenhuollosta.

    Verkossa tapahtuva valmennus vaatii sitoutumista ja motivaatiota itsenäiseen työskentelytapaan. Ennen valmennuksen aloittamista on hyvä pohtia, mahdollistaako elämäntilanne sitoutumisen vuoden kestävään ohjelmaan.

    Avainsanat: Terveyslaihdutusvalmennus, valmennus, valmentaja, lähete

  • Terveyslaihdutusvalmennus: Miksi valmennus on niinkin pitkä kuin 12 kuukautta?

    ​Painonnousu ja lihominen ovat tapahtuneet usein pikkuhiljaa vuosien kuluessa. Myös elintapoihin liittyvät tottumukset olet oppinut vuosien kuluessa.

    Hyvinvointitottumukset ovat osa arjen kokonaisuutta, joten moni asia vaikuttaa painonhallintaan. Niinpä arkeen sopivia ja itselle istuvia tottumuksia on usein kokeiltava ja harjoiteltava rauhassa, yksi asia kerrallaan.

    Usein pelkästään elämäntapamuutosten harkinta, valmistelu ja suunnittelu vievät aikaa puoli vuotta. Kun hyvinvointia ja hyvää mieltä tuottavia tottumuksia on kokeillut ja noudattanut, hyvinvointitottumusten vakiintuminen vie usein toiset pu​oli vuotta.

    Tutkimuksista tiedetään, että laihduttamisen tiukin vaihe on usein 2-3 kuukauden kohdalla ja seuraavaksi puolen vuoden kohdalla. Niinpä uskomme, että tarvitset tukeamme säännöllisesti ja vähintään vuoden ajan.

    Anna siis itsellesi aikaa harkita, valmistella, suunnitella ja kokeilla erilaisia hyvinvointitottumuksia. Tulokset näkyvät vielä vuosienkin päästä, kunhan etenet askel kerrallaan.​

    Avainsanat: Terveyslaihdutusvalmennus, valmennus, valmentaja, lähete

  • Terveyslaihdutusvalmennus: Onko Terveyslaihdutusvalmennuksessa tapaamisia kasvotusten vai toteutuuko kaikki verkossa?

    ​Valmennus toteutetaan verkossa, joten voit kirjautua ohjelmaan juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Tarvitset vain internet-yhteydellä varustetun tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin.

    Valmennuksen keskiössä ovat viikoittain tehtävät harjoitukset, joissa edetään järjestyksessä istunto kerrallaan. Suosittelemme varaamaan harjoituksille säännöllisen ajan kalenterista, jotta niistä muodostuu rutiininomainen arjen tapa. Näin muutosprosessi pysyy parhaiten yllä koko vuoden ajan.

    Jokaisella Terveyslaihdutusvalmennukse​en osallistuvalla on omavalmentaja, joka toimii tukihenkilönäsi koko valmennusvuoden ajan. Yhteydenpito on valmentajan kanssa on kirjallista, lukuun ottamatta aloituspuhelua.

    Avainsanat: Terveyslaihdutusvalmennus, valmennus, valmentaja, lähete

Päivitetty 19.2.2020