Siirry sivun sisältöön

Painonhallinta ja raskaus

Raskauden aikana huomio keskittyy terveellisten elintapojen omaksumiseen sekä itsestä huolehtimisen motivaation vahvistamiseen. Raskausajan painonhallinta ei tähtää painonpudotukseen.

Tavoitetilassa tuleva äiti on saanut apua ylipainoon tai lihavuuteen jo ennen raskautta. Mikäli elintapahoitoa ei ole aloitettu aiemmin, on sen aloittaminen raskauden alkaessa sekä tulevan äidin että sikiön kannalta tärkeää. Vaikka raskauteen liittyy aina painonnousu eikä laihduttaminen ole raskauden aikana tavoiteltavaa, on raskaudenaikaisesta elintapaohjauksesta hyötyä raskaudenaikaisen liiallisen painonnousun rajoittamisessa.

Raskausaika on myös hyvää aikaa opetella terveellisiä elintapoja, joiden noudattamista on myöhemmin lapsen synnyttyä helpompi jatkaa ja opettaa tulevaisuudessa myös lapselle. Äitiysneuvolan tehtävä on tarjota perheille tietoa terveellisten elintapojen merkityksestä koko perheen terveyden edistämisessä, mutta myös käytännön neuvoja ja tukea näiden elintapojen opettelemiseen ja vahvistamiseen.

Raskausaika on tulevalle äidille ja koko perheelle herkkä ajanjakso. On tärkeää, että myös raskaudenaikaisessa elintapahoidossa huomioidaan äidin oma motivaatio ja mahdolliset ajatukset ja kokemukset, jotka saattavat olla terveellisten elintapojen esteenä.

Energiantarve raskauden aikana ei kasva niin paljon kuin monesti ajatellaan, mutta useiden ravintoaineiden tarve kasvaa raskauden ja imetyksen aikana. Tämän vuoksi ruokavalion laatuun tulee kiinnittää huomiota. Lisääntynyt vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve tulee tyydytetyksi kiinnittämällä huomiota ruokavalion ravintotiheyteen. Tämä tarkoittaa sellaisten ruokien lisäämistä, joissa on vähän energiaa, mutta paljon suojaravintoaineita kuten vitamiineja. Erityisen suositeltavia odotusajan ruokia ovatkin marjat, hedelmät ja kasvikset, täysjyvävilja sekä rasvattomat maitotuotteet, vähärasvaisimmat lihavalmisteet ja kala.

Kaikille raskaana oleville suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä koko raskausajan. Jo ennen raskautta mahdollisesti aloitetun foolihappolisän syöntiä on hyvä jatkaa aina 12. raskausviikolle saakka. Muiden ravintolisien tarve arvioidaan yksilöllisesti.

Voit lukea lisää raskauden aikaisesta ravitsemuksesta seuraavasta linkistä:

Normaalin raskauden aikana voi odottava äiti voi liikkua yleisen liikuntasuosituksen mukaan harrastaen kohtuutehoista liikuntaa vähintään 150 minuuttia viikossa ripoteltuna useammalle päivälle. Mikäli ei ole harrastanut liikuntaa aikaisemmin, on tärkeää aloittaa maltillisesti ja omaa kehoa kuunnelleen. Tällöin alkuun pääsee hyvin liikkumalla esimerkiksi 10–15 minuuttia kolme kertaa viikossa. Arkista liikettä voi tämän jälkeen lisätä vähitellen lisäämällä liikuntakerran kestoa ja kertoja viikossa. Liikunta tuo terveyshyötyjen lisäksi virkeyttä odotukseen.

Päivitetty 5.10.2021