Siirry sivun sisältöön

Elintavat ja hedelmällisyys

Hedelmällisyyteen vaikuttavat eri tekijät, kuten ikä, elintavat, päihteiden käyttö ja krooniset sairaudet. Raskautta suunniteltaessa on hyvä huomioida nämä tekijät ja selvittää, mihin itse voi vaikuttaa.

Perheen perustamista ja raskautta suunniteltaessa on hyvä pitää huolta riittävästä ja monipuolisesta ravitsemuksesta, säännöllisestä liikunnasta, hyvästä unesta ja stressinhallinnasta. Muutokset elintapoihin on tärkeää tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen raskauden alkamista, millä luodaan hyvä pohja terveelliselle elämälle.

Painonhallinta ja raskauden suunnittelu

Ylipaino heikentää hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla ja voi vaikuttaa hedelmöityshoitojen tuloksiin heikentävästi. On tärkeää tunnistaa ne tekijät, joihin ylipainon osalta voi itse vaikuttaa. Tässä terveelliset elintavat ovat keskiössä.

Ylipainoon liittyy usein ovulaatiohäiriöitä, joihin jo pienikin painonlasku tuo helpotusta. Nopeaa painonpudotusta ei suositella, vaikka ylipainoa olisi paljon ja raskaustoive olisi lähitulevaisuudessa. Rajut dieetit voivat sekoittaa elimistön hormonitoimintaa ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Ensisijainen keino on huolehtia terveellisistä elintavoista ja tehdä pysyviä elintapamuutoksia. Pienikin painon lasku ja terveelliset muutokset omissa elintavoissa voivat lisätä raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä. Kun muutoksia ehtii rauhassa harjoitella ja vakiinnuttaa tottumukset osaksi elämää, on muutos silloin pysyvämpää ja voi välttää terveydelle haitallisen jojoilun.

Mahdollisimman monipuolinen ruokavalio ja liiallisen energiansaannin välttäminen tukevat lisääntymisterveyttä. Terveellinen, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on suositeltavaa sekä hedelmällisyyden että painonhallinnan näkökulmasta. Lue lisää terveellisestä ruokavaliosta Painonhallintatalon itsehoito-osiosta:

Mikäli ruokavalio on jo monipuolinen ja riittävä, lisäravinteiden käyttämisestä ei ole hedelmällisyyden näkökulmasta lisähyötyä. Riittävästä folaatin ja D-vitamiinin saannista on kuitenkin tärkeä huolehtia erityisesti jo raskauden suunnitteluvaiheessa, sillä usein näitä ei saada riittävästi ravinnosta. Foolihappolisä tulisi aloittaa hyvissä ajoin ennen ensimmäistä raskausyritystä. Myös miehet hyötyvät foolihappolisästä.

Erityisruokavalioiden osalta voi olla hyödyllistä käydä ravitsemusterapeutin vastaanotolla ravintoainepuutosten välttämiseksi.

Säännöllinen liikunta ja aktiivinen elämäntapa tukevat hedelmällisyyttä. Lisäksi liikkuminen helpottaa painonhallintaa, mikä vaikuttaa suotuisasti lisääntymisterveyteen. Säännöllinen liikunta on usein myös hyvä stressinhallintakeino, mikä voi auttaa raskauden alkamista.

Hyvin runsas liikunta ja intensiivinen kilpaharjoittelu voi häiritä naisen hormonitoimintaa, mikä voi olla haitallista lisääntymisterveydelle.

Pitkittynyt stressi voi heikentää hedelmällisyyttä ja siksi omia stressin hallinnan keinoja olisi hyvä pysähtyä pohtimaan.

Myös riittävästä unesta on tärkeää huolehtia jo raskautta suunniteltaessa. Erityisesti uniapnea ja unenaikaiset hengityskatkokset ovat riski sekä äidin että sikiön terveydelle. Keskustele uneen liittyvistä haasteista ja väsymyksestä herkästi lääkärisi kanssa.

Päivitetty 5.10.2021