Gå till sidans innehåll

Fetmans metaboliska inverkan

De metaboliska, det vill säga ämnesomsättningsrelaterade konsekvenserna av fetma är vanliga.

Fetma ökar avsevärt risken för följande sjukdomar:

  • typ 2-diabetes

  • fettlever

  • förhöjt blodtryck

  • störningar i fettomsättningen

  • kransartärsjukdom

  • problem med fertiliteten

  • metabolt syndrom.

Läs mer om de metaboliska konsekvenserna och hälsofördelarna av viktkontroll:

Vid typ 2-diabetes är blodsockernivån förhöjd. Förhöjda blodsockernivåer orsakas av en otillräcklig insulinproduktion i bukspottkörteln, minskad verkan av insulin i kroppen (insulinresistens) eller av båda två.

Det tar år eller till och med årtionden för typ 2-diabetes att utvecklas. Sjukdomens utveckling påverkas av både genetiska faktorer och miljöfaktorer. Övervikt, och särskilt bukfetma, ökar sannolikheten för att insjukna i typ 2-diabetes. Överviktiga personer med ett viktindex på mer än 30 kg/m2 har upp till 20 gånger högre risk att insjukna i typ 2-diabetes jämfört med normalviktiga personer.

Sockeromsättningen och vikten är nära sammankopplade. Detta är en fördel när du går ner i vikt: redan om du går ner några få kilon förbättras sockeromsättningen klart.

Löper du risk att insjukna i typ 2-diabetes? Gör ett risktest på Diabetesförbundets webbplats:

Fett i levern utsätter för störningar i sockeromsättningen. Fettlever påverkar också blodfettnivåerna, ökar blodkoagulationsfaktorerna och exponerar för låggradiga, ihållande inflammationer. En låggradig inflammation är ett tillstånd där kroppen utsöndrar inflammationsframkallande transmittorer. Tillståndet skiljer sig från en akut infektion.

Även en liten viktminskning är effektiv för att minska leverfettet, eftersom även en viktnedgång på några procent kan minska leverfettet med mer än tio procent. Regelbunden motion utan viktminskning, minskar också leverfettet. En kombination av viktnedgång och motion är dock mest effektiv.

Fetma höjer blodtrycket eftersom en större kropp kräver en större pumpvolym i hjärtat och en större blodvolym i blodcirkulationen. Det vaskulära motståndet är också större. Höjningen i blodtrycket orsakas av en rad hormonella förändringar och av att det sympatiska nervsystemet aktiveras på grund av de inflammatoriska transmittorerna som produceras av fettvävnaden.

En viktminskning sänker ofta blodtrycket, men även efter en viktnedgång kan det vara omöjligt att minska på blodtrycksmedicineringen.

Med metabolt syndrom avses en grupp av flera ämnesomsättningsstörningar. Vid metabolt syndrom är fetman bukrelaterad och det finns vanligtvis störningar i både socker- och fettomsättningen och blodtrycket.

Man kan minska alla störningar vid metabolt syndrom genom att banta. Enbart regelbunden motion, utan viktminskning, normaliserar också det metabola syndromets störningar.

Fetma påskyndar kransartärsjukdomens framskridande. Utvecklingen av kransartärsjukdom ökar också av följande faktorer

  • förhöjt LDL-kolesterol

  • rökning

  • förhöjt blodtryck

  • högt blodsocker.

Kransartärsjukdomen är delvis ärftlig, men man kan påverka framskridandet med levnadsvanorna.

För kvinnor kan nackdelarna med fetma framträda som menstruationsrubbningar, problem i anslutning till graviditet och förlossning samt klimakterieproblem.

Redan att gå ner 5–10 procent i vikt ger hälsofördelar och förbättrar till exempel möjligheten att bli gravid.

Mer information om faktorer som påverkar fertiliteten finns i Hälsoviktshuset och Kvinnohuset.

Uppdaterad 5.10.2021