Gå till sidans innehåll

När behandlas fetma med läkemedel?

Medicinering kan prövas som ett komplement till andra behandlingar om en livsstilsbehandling inte har varit tillräcklig. Det är värt att överväga medicinering, särskilt om det är svårt att kontrollera aptiten.

För vem lämpar sig läkemedelsbehandlingen?

Läkemedelsbehandling kan från fall till fall användas som en metod för fetmabehandling för att stödja en livsstilsförändring. Läkemedelsbehandlingen kan också påbörjas efter viktnedgången för att stödja viktnedgångens hållbarhet. Aptitnedsättande läkemedel är särskilt användbara när patienten har svårt att kontrollera sitt ätande, när portionsstorleken lätt blir för stor, eller när det finns begär och småätande. Aptitnedsättande läkemedel gör det lättare att göra förändringar som strävar till en lågkaloridiet, vilket är anledningen till att tidpunkten för att börja med läkemedlet är bra under en effektiverad livsstilsbehandling. Livsstilsbehandling kan tillhandahållas individuellt, i grupp, på distans eller på webben.

Läkemedelsbehandlingen utförs under läkarens övervakning och om den inte är effektiv (t.ex. om ingen viktminskning eller lindring av associerade sjukdomar uppnås inom cirka fyra månader) avbryts den. En fungerande läkemedelsbehandling bör däremot vara långvarig, upp till flera år. Eftersom vikten tenderar att komma tillbaka, bör ett senare avslutande av medicineringen ske långsamt, med omdöme och med god övervakning.

Läkemedelsbehandlingen kan kombineras med en livsstilsbehandling hos personer med ett viktindex över 30 eller över 27 hos personer med associerade sjukdomar till övervikt.

Hur fungerar läkemedlen?

Det finns tre olika läkemedelspreparat som officiellt används i Finland vid fetmabehandling. Läkemedelsalternativen omfattar liraglutid (Saxenda), en kombination av naltrexon och bupropion (Mysimba ®) samt orlistat (Orlistat). Liraglutid och kombinationen naltrexon/bupropion dämpar aptiten och orlistat förhindrar absorptionen av fett från maten. Dessutom är semaglutid, som fungerar som liraglutid, på väg att bli ett lovande nytt läkemedel för behandling av fetma och det används för närvarande för att behandla diabetes.

Aptitnedsättande läkemedel kan hjälpa till att kontrollera ätandet och därmed göra det lättare att göra livsstilsförändringar. Läkemedel som används vid fetmabehandling har, precis som andra läkemedel, potentiella biverkningar. Dessa kommer att diskuteras med din läkare när ni planerar din behandling.

Liraglutid är ett subkutant injicerbart läkemedel som liknar det humana GLP1-tarmhormonet. Det påverkar receptorerna i hjärnan som reglerar aptiten och bromsar även tömningen av magsäcken, vilket ökar känslan av mättnad och minskar hungerskänslan.

Liraglutid används i en långsamt ökande dos på 3,0 mg vid fetmabehandling (handelsnamn Saxenda®). Liraglutid används också med en lägre dosstyrka (handelsnamn Victoza®) vid behandling av typ 2-diabetes för att sänka blodsockernivåerna.

Liraglutid är ett receptbelagt läkemedel.

Saxenda® -preparatet har beviljats begränsad grundersättning. Se länk 3051 Liraglutid (fetma) för mer information.

Kombinationen av naltrexon och bupropion, handelsnamn Mysimba ®, fungerar genom att minska aptiten.

Naltrexon (8 mg) / bupropion (90 mg) tabletternas dos ökas långsamt. Den rekommenderade måldosen är 2 tabletter 2 gånger om dagen. Kvällsdosen ska tas tidigt på kvällen (16–17) för att minska läkemedlets potentiella skadliga effekt på sömnen och öka den positiva effekten på ätandet på kvällen.

Mysimba ® är ett receptbelagt läkemedel. Mysimba® har beviljats begränsad grundersättning. Se länk 3055 Kombinationspreparat med bupropion och naltrexon för mer information.

Orlistat fungerar genom att blockera absorptionen av fett från maten. Orlistat-tabletterna tas i samband med huvudmåltiderna tre gånger om dagen. Orlistat 120 mg är ett receptbelagt läkemedel (Orlistat Stada) och 60 mg är ett egenvårdsmedel (Orlistat Sandoz).

En fettsnål kost är nödvändig för att förhindra tarmbiverkningar. Orlistat kan minska absorptionen av fettlösliga vitaminer från tarmen. Vid långvarig användning rekommenderas ett multivitamintillskott vid sidan om orlistat.

Läkemedlet har ingen grundläggande ersättning.

Uppdaterad 22.11.2021