Gå till sidans innehåll

Kosten efter fetmaoperationen

Fetmaoperationen hjälper dig att begränsa mängden mat du äter och vägleder dig till matvanor som stöder viktkontrollen.

Fetmaoperationen leder till en permanent förändring på

  • matportionernas storlek

  • äthastigheten

  • måltidsrytmen

  • kvaliteten på din kost.

För att uppnå en permanent viktminskning och undvika näringsproblem är det mycket viktigt att följa de postoperativa kostråden.

Efter operationen äter man den första månaden gradvis en flytande, mjuk och puréaktig kost.

En månad efter operationen kan man vanligtvis gradvis börja äta mat med normal struktur igen men med följande punkter i beaktande (1. Mängden mat, 2. äthastingheten, 3. måltidsrytm, 4. kvaliteten på kosten, 5. näringstillskott).

Förberedelser för förändring

Vanligtvis sjunker vikten snabbt under de första sex månaderna efter operationen, men efter 1–2 år kan vikten börja stiga igen. Därför är det viktigt att lära sig att permanent efterleva hälsosamma matvanor som stöder viktkontrollen, motionera tillräckligt och följa med vikten.

Det tar tid att anta nya mat- och dryckesvanor, och därför är det viktigt att börja förbereda sig för framtida förändringar redan före operationen.

Prova i praktiken hur kosten för en som genomgått en fetmaoperation känns. Du hittar övningen på nästa sida.

Efter operationen kan du under en måltid äta betydligt mindre än tidigare: endast 0,5 dl till en början och sedan (efter flera år) inte mer än cirka 2 dl åt gången. Efter operationen lönar det sig att byta till mindre tallrikar, t.ex. te- och brödtallrikar.

Det ryms inte mat och drycker samtidigt i en förminskad magsäck så man bör främst dricka mellan måltiderna.

Behovet av vätska är dock detsamma efter operationen, så det är viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med vätska, t.ex. genom att bära med dig en vattenflaska.

Efter operationen ska du äta och dricka utan brådska. Reservera minst 20–30 minuter för måltiderna. Att tugga maten noggrant förebygger smärta, kräkningar, risk för tarmobstruktion och matsmältningsproblem.

Segt kött och mat som innehåller till exempel hela frön eller korn, hårda skal, hinnor och långa fibrer från grönsaker, frukter och bär måste tuggas särskilt noggrant eller avlägsnas innan de äts. Därför lönar det sig att hålla tänderna i gott skick. Vissa av livsmedlen som nämns ovan kan vara svåra att äta trots noggrann tuggning och bör därför undvikas eller ätas med försiktighet.

Dåligt tuggad eller otuggad mat kan täppa till tarmarna, och om man äter eller dricker för snabbt kan man få problem med ätandet, t.ex. illamående, smärta eller kräkningar.

Näringsbehovet är oförändrat efter operationen, och därför är det viktigt att äta flera små måltider om dagen för att se till att man får i sig tillräckligt med näringsämnen och spårämnen. Ett lämpligt måltidsintervall är vanligtvis 2–3 timmar, vilket i praktiken innebär 6–8 måltider per dag. Omedelbart efter operationen kan måltidsrytmen vara ännu tätare.

Alltför långa måltidsintervall och en gles måltidsrytm kan orsaka yrsel och svaghetskänslor samt leda till uttorkning och öka risken för undernäring. Alltför långa måltidsintervaller kan också öka risken för hetsätande och göra det svårare att kontrollera ätandet om hungern blir för stor.

Kolsyrade drycker är inte nödvändigtvis lämpliga efter operationen.

Eftersom matportionerna är små efter operationen är en hälsosam och fullödig kost särskilt viktig för att undvika näringsbrist och för att gå ner i vikt på ett säkert sätt.

Efter operationen bör man välja näringsrika livsmedel och äta mångsidigt med fiberrika spannmål, proteinrika mjölkprodukter med låg fetthalt, kött, kyckling och fisk samt grönsaker, frukt, bär och mjuka vegetabiliska fetter.

Feta och sockerrika livsmedel och drycker samt alkoholhaltiga drycker bör undvikas eftersom de innehåller mycket energi men lite näringsämnen. Sockerhaltiga drycker och livsmedel kan också orsaka dumpingsymptom, t.ex. illamående efter att ha ätit, svaghet och hjärtklappningar.

Flytande mjölkprodukter är bra, proteinrika och lätta att äta som mellanmål. Vatten är den bästa törstsläckaren.

Kolsyrade drycker är inte nödvändigtvis lämpliga efter operationen.

Särskilt gastric bypass-operationer kan senare utsätta för brist på vitaminer och spårämnen, eftersom den minskar mängden mat du äter och försämrar absorptionen.

Omedelbart efter operationen påbörjas kalcium- och D-vitamintillskott samt multivitamin- och B12-vitamintillskott. Det är vanligtvis också nödvändigt med järntillskott.

Dagliga kosttillskott:

  • Multivita Plus 1 x 1

  • Calcichew D3 Forte eller Kalcipos D 1 x 2 (kalcium 500+500 mg, D-vitamin 10+10 ug)

  • Järn i sulfatform 100 mg x 1 (t.ex. Obsidan, Retafer eller Spartofer)

  • Vitamin B12 1 mg x 1 (t.ex. Bethover eller Betolvex)

  • ELLER BariVita multivitaminkapsel 3 x 1 och BariVita kalcium 1 portionsmått/dag eller som tuggtablett 3 x 1 (innehåller alla ovanstående vitaminer och spårämnen)

Behovet av vitamin- och spårämnestillskott är permanent. Patientens vitamin- och spårämnesnivåer, proteinintag och hemoglobin följs upp efter operationen genom årliga blodprover och vitamin- och spårämnestillskottens doser justeras vid behov. Andra kosttillskott används vid behov enligt separata anvisningar.

Uppdaterad 16.7.2020