Gå till sidans innehåll

Matdagbok

Att föra matdagbok kan hjälpa dig att upptäcka nya saker om ditt ätande.

Genom att föra matdagbok kan du lära dig mer om din egna måltidsrytm, måltidsstorleken, användningen av olika livsmedel och tidpunkten för dina måltider. En matdagbok kan hjälpa dig att planera ditt eget ätande. Det är inte alla som tycker att det är en bra idé att föra matdagbok och det är inte heller nödvändigt för att man ska lyckas med viktnedgången.

Hur för man en matdagbok?

Det finns många sätt att föra en matdagbok. Man kan till exempel följa ätandet med hjälp av olika appar som man kan installera på telefonen. Man kan också föra en matdagbok på traditionellt sätt, på papper eller genom att ta bilder på måltiderna.

Man bör föra en matdagbok i minst tre dagar. En av dagarna bör vara på ett veckoslut för att få en bild av både vardags- och veckoslutsätandet. I matdagboken skriver man ner all mat som ätits och alla drycker som druckits. Man bör också skriva ner tiden då man har ätit eller druckit. Ju mer ärligt man fyller i matdagboken, desto bättre bild får man av ätandet.

Du bör åtminstone vara uppmärksam på följande saker i din matdagbok:

  • Hur ser din måltidsrytm ut? Blir mellanrummet mellan måltidenrna för långt i något skede under dagen?

  • Vilken tid på dagen äter du? Äter du mer på morgonen eller på kvällen?

  • Hur stora är dina måltider? Äter du ofta små eller sällan stora måltider?

  • Hur många av dina måltider innehåller grönsaker? Får du i dig den rekommenderade mängden grönsaker, frukt och bär?

  • Äter du flera mellanmål per dag? Hur mycket småäter du under dagen?

  • Hur mycket godsaker ingår i din kost? När är det vanligast att du äter godsaker?

Uppdaterad 15.7.2020