En regelbunden måltidsrytm stöder en god viktkontroll. Man kan äta hälsosamt på många olika sätt. En kost som tar hänsyn till personliga preferenser och vanor fungerar ofta bäst.
En regelbunden och lämplig måltidsrytm är i en central roll vid viktkontrollen. För att balansera energiintaget och energiförbrukningen är det bra att ha en regelbunden måltidrytm istället för att konstant småäta. Med en regelbunden måltidsrytm kan du undvika att äta för mycket och äta så att du blir tillräckligt mätt. Genom att äta regelbundet håller du humöret uppe och blodsockernivån jämn under hela dagen. Då fungerar kroppen bra.
Jag har redan lyckats gå ner flera kilon under Programmet för hälsosam bantning. Min vikt har till och med gått ner under sommarlovet, medan den tidigare alltid gick upp. Allt detta bara med en regelbunden måltidsrytm. Jag är själv också förvånad. Alla tidigare dieter har jag utfört med blodmak i munnen. Nu håller jag på att bygga upp en permanent viktnedgång och en känsla av välmående.
Det relevanta är att man äter i god tid när man känner sig måttligt hungrig.
En regelbunden måltidsrytm:
förhindrar okontrollerbar hunger
hjälper dig att orka och håller humöret uppe
underlättar kontrollen över ätandet
hjälper dig att gradvis känna igen hungers- och mättnadskänslorna
minskar behovet av att småäta
hjälper till att hålla blodsockernivån jämn
innehåller vanligtvis frukost, lunch och middag, plus 1–2 mellanmål vid behov, med cirka 3–5 timmars mellanrum.
Skiftarbete utmanar den traditionella måltidsrytmen på många sätt. Det lönar sig därför för skiftarbetare att planera sina måltider noggrant. Varje arbetsskift (morgon, kväll, natt) bör ha sin egen plan. Det är bra att komma ihåg att en regelbunden rytm inte alltid innebär att du äter vid samma tidpunkt, utan att du hittar ett mellanrum för måltiderna som passar dig. En skiftarbetares dag börjar när hen vaknar. Oavsett tid är den första måltiden frukost och därifrån framskrider dagen.