Gå till sidans innehåll

Mycket grönsaker

Grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är grundprinciperna för hälsosamma och viktmedvetna matval.

Den rekommenderade mängden grönsaker för en god hälsa är minst 500 gram dvs. 5−6 nävar per dag. Grönsaker bör användas på många olika sätt, som sådana, i sallader och i andra rätter.

Gör grönsakerna till en grundprincip för din kost

  • Testa olika salladsrecept. Oljebaserade salladsdressingar är lämpliga vid viktkontroll.

  • Tillaga varma grönsaker genom att koka, ånga, grilla dem eller i mikron.

  • Tillsätt grönsaker i wok- och lådrätter, grytor, soppor och köttbullar.

  • Utnyttja säsongens grönsaker och prova gärna nya smaker!

Om du vill kan du äta grönsaker i stället för pasta, ris och potatis. Trots det bör man komma ihåg fullkornsspannmål för att få tillräckligt med fibrer, vitaminer och mineraler.

Uppdaterad 14.7.2020