Gå till sidans innehåll

Lagom mättnadskänsla

En lagom mättnadskänsla efter en måltid hjälper dig att äta på rätt sätt och kontrollera hunger och begär.

Känslan av mättnad beror främst på att magsäcken fylls, oavsett vilken typ av mat du äter. Det lönar sig alltså att välja sådana maträtter som innehåller mycket näringsämnen men har lågt energiinnehåll. Du vet att du är lagom mätt när du inte blir hungrig på 3–5 timmar.

För en lagom mättnad är följande fördelaktiga:

  • ett högt fiberinnehåll

  • en hög vattenhalt

  • en tillräcklig proteinmängd

  • en rimlig fettmängd.

När det gäller dina dagliga matval kan du lita på produkter och recept med Hjärtmärket.

Öka på mättnaden:

När du äter grönsaker som är rika på fibrer och vatten får du i dig mycket vitaminer och mineraler, men få kalorier. Ändå fylls magen och du uppnår en mättnadskänsla.

Fullkornsprodukter är en bra källa till energi, fibrer, vitaminer och mineraler. Det lönar sig att prioritera fullkornsprodukter i kosten, och uppskatta deras totala mängd så att de passar din egen förbrukning och dina egna preferenser. Bröd är fiberrikt när det innehåller minst 6 g fibrer per 100 g. Det är också bra att välja ett fullkornsalternativ av ris och pasta. Du kan läsa mer om fiberinnehållet i olika spannmåls- och brödprodukter på webbplatsen Leipätiedotus.

Hur stor andel av dina dagliga måltider innehåller fettfria eller fettsnåla mjölkprodukter, kyckling, fisk, kött, ägg eller baljväxter? Om du äter dessa proteinrika livsmedel vid nästan varje måltid stöder det viktkontrollen.

Vatten den bästa drycken vid viktkontroll. Du kan dricka fettfri mjölk eller surmjölk till maten. Energirika vätskor bidrar inte till en mer långvarig mättnadskänsla.

Det relevanta är att man äter i god tid när man känner sig måttligt hungrig. Då är det lättare att äta i lugn och ro och att sluta när du känner dig lagom mätt.

Uppdaterad 14.7.2020