Siirry sivun sisältöön

Harkiten alkoholia

Alkoholi sisältää paljon energiaa ja voi hankaloittaa elintapamuutosten toteuttamista.

Alkoholin energiapitoisuus on hyvin suuri: yhdessä grammassa alkoholia on energiaa seitsemän kilokaloria. Alkoholijuomissa (esimerkiksi olut, siideri, lonkero, viini) on usein mukana myös hiilihydraattia. Alkoholi voi lisätä ruokahalua ja aterialla syödyn ruoan määrää. Lisäksi alkoholi voi herättää tai voimistaa mielitekoja.

Toistuva alkoholinkäyttö saattaa hankaloittaa elintapamuutosten toteuttamista. Alkoholi voi johtaa uusien hyvinvointitottumusten ja rutiinien unohtumiseen esimerkiksi muuttamalla ruokailuajat epäsäännöllisiksi. Tällöin voi olla haastavaa tehdä painonhallinnan ja omien arvojen kannalta järkeviä ruokavalintoja.

Alkoholilla on monenlaisia vaikutuksia painonhallintaan

Alkoholi heikentää kehossa hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaa, jolloin nämä varastoituvat herkemmin kehon rasvaksi. Näin alkoholinkäyttö altistaa painonnousulle. Lisäksi säännöllinen käyttö nostaa verenpainetta.

Runsas ja toistuva alkoholinkäyttö vaikuttaa vitamiinien ja kivennäisaineiden aineenvaihduntaan heikentämällä erityisesti A-vitamiinin, folaatin, tiamiinin, B6-vitamiinin, magnesiumin ja sinkin aineenvaihduntaa.

Alkoholi heikentää palautumista ja unen laatua. Väsyneenä nälkä ja mieliteot voivat kasvaa ja liikuntatottumusten ylläpito vaikeutua. Täten alkoholin vaikutukset painonhallintaan, ja myös yleisesti terveyteen, ovat moninaiset ja pitkäkestoiset.

Päivitetty 14.7.2020