Siirry sivun sisältöön

Viikko 6. Sopivasti salliva ruokailutyyli

Mitä on riittävän hyvä syöminen?

Joustava suhtautuminen syömiseen on sellaista ruokailua, jota voi ja haluaa jatkaa viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Syömisessä aina kokonaisuus ratkaisee. Mikään yksittäinen ruoka tai ateria ei kokonaisuutta pilaa, muttei toisaalta myöskään pelasta.

Joustamattomuus sekä tiettyjen ruokien kieltäminen itseltä yleensä vain lisäävät kyseisiin ruokiin liittyviä mielitekoja ja ajatuksia. Mitä kielletympi jokin ruoka on, sitä suuremman mielihyvävasteen se usein meissä herättää. Jos kiellettyjen ruokien lista on pitkä, voi ruokavaliossa pitäytyminen tuntua haastavalta.

Salli itsesi syödä riittävästi

Riski hallitsemattomasta syömisestä vähenee, kun syö riittävästi ja säännöllisesti. Kun sallit itsellesi syödä riittävästi kaikilla aterioilla, on sinun helpompi sillä hetkellä syödä sen verran kuin kehosi tarvitsee. Siten myös mieliteot usein vähenevät. Kun kaikki ruoat ovat sallittuja, voi niistä alkaa vähitellen nauttimaan ja kieltäytymään ilman syyllisyyttä.

Jos joustavuus tuntuu vielä vaikealta, tarkastele listan avulla keinoja harjoitella sitä:

  • Sisältyykö päiviisi aamupala, lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa pari välipalaa? Mielitekoja herää monesti, jos ei ole syönyt riittävästi erityisesti aamupäivän aikana.

  • Harjoittele syömään aterioilla itsesi sopivan kylläiseksi niin, että nälkä pysyy pois 3–4 tuntia.

  • Jos nälkä herää nopeasti aterian jälkeen, tarkastele kuuluiko ateriaan noin oman kämmenen kokoinen annos proteiinia ja riittävästi kasviksia ja kuitua.

  • Pohdi, millainen on herkuttelun rooli ruokavaliossasi ja arjessasi.

  • Hyväksy epätäydellisyys - jokainen päivä on erilainen ja jokaisen ruokavalio yksilöllinen.

  • Täydellisyyden sijaan pohdi, millä keinoin voit parhaasi mukaan ravita kehoasi tänään.

  • Helpota kiireistä arkea hyödyntämällä puolivalmisteita tai valmisruokia. Valintojen tekemisessä auttaa Sydänmerkki.