Ajankohtainen

Painonhallinta, vireystila ja kehotunnetaidot

Julkaistu 9.11.2021 9.00

Kun opimme tunnistamaan kehon vireystilan ja säätelemään sitä, voimme helpottaa oloamme ja tehdä helpommin terveyttä edistäviä valintoja.

​​

Elimistön vireystila voidaan jakaa kolmeen tasoon

  1. Ylivireys
    1. Stressitilassa elimistö on ylivireä. Ylivireässä tilassa tunteet ja aistimukset ovat voimistuneita, pulssi on kohonnut ja hengitys on pinnallista. Järkevien valintojen tekeminen on haastavaa, sillä iso osa energiasta menee stressin sietämiseen.
  2. Sietoikkuna eli sopiva vireystila
    1. Sopivassa vireystilassa olo on rauhallinen, yhteys kehoon on syvä, läsnäolo pysyy hetkessä ja luovuus kukoistaa. Tässä tilassa uuden oppiminen on tehokasta ja järkevien valintojen tekeminen helppoa. Tätä lisää!
  3. Alivireys
    1. Kun elimistö käy hitaalla, olo on väsynyt ja voimaton, jopa uupunut. Pitkä alivireydessä oleminen voi johtaa masennukseen. Alivireässä tilassa mikään ei tunnu miltään eikä järkevien valintojen tekeminen onnistu.

Näin säätelet vireystilaasi

Kun haluat laskeutua stressitilasta sopivaan, hyvään vireyteen, voit kokeilla esimerkiksi maadoittumis- ja kehotietoisuusharjoituksia, joissa viet tarkkaavaisuuden ja huomion tietoisesti kehon aistimuksiin. Yhdelle rauhallinen liikunta voi toimia hyvänä stressinpurkukeinona, kun taas toinen tarvitsee rauhallisen hetken hiljaisuudessa. Kannattaa tutustua myös hengitysharjoituksiin. Erityisesti pidentämällä uloshengitystä ja huokailemalla tietoisesti aktivoit rauhoittavaa eli parasympaattista hermostoa.

Alivireydestä hyvään oloon siirtymistä voi helpottaa esimerkiksi liikunnalla. Tömistele jaloilla, ravistele kehoa, herättele itseäsi. Lähde ulos kävelylle. Kokeile musiikkia: voit laulaa, soittaa, kuunnella tai tanssia.

Miten sinä huomioit päivän mittaan kehossa ja mielessä ilmenevää vireystilaa ja siinä tapahtuvia muutoksia? Miltä tunteet tuntuvat kehossa ja miten ne vaikuttavat vireystilaasi? Miten rentoudut, kun tunnet olosi stressaantuneeksi? Miten aktivoit itseäsi, jos olo tuntuu jähmeältä?

Artikkelin on kirjoittanut Painonhallintatalon valmentaja Tanja Ahonen (fysioterapeutti).

Lue lisää stressinhallinnasta itsehoito-osiostamme: