Gå till sidans innehåll

Speciella frågor under puberteten

Förändringarna som sker i flickornas och pojkarnas kroppar under puberteten kan väcka frågar och möjligen ibland också onödig oro. I puberteten förändras kroppen snabbt och det kan kännas förvirrande.

I puberteten blir huden fetare på grund av hormonverksamheten som förändras i 8–10-årsåldern. Då börjar talgkörtlarna, som tidigare i barndomen har varit i ett vilotillstånd, växa och utsöndra talg. Finnar uppkommer vanligen på kinderna, pannan och axlarna och de kan också vara smärtsamma. Ibland kan det också uppkomma ärr av finnarna.

Man pratar om akne om finnarna är rikliga. Akne förekommer hos cirka hälften av ungdomarna i slutet av puberteten.

Man kan förebygga finnarnas uppkomst genom att regelbundet rengöra huden. getMan kan använda olika receptfria gel och krämer som fås från apoteket för att behandla finnarna. Vid besvärliga symtom lönar det sig att kontakta en läkare. Ibland behandlas akne med antibiotika, A-vitaminderivat, ljusbehandling och hos flicker med P-piller.

En lindrig tillväxt av bröstkörtelvävnaden är normal och det är vanligen ett fenomen som hör till pubertetens utveckling och som går förbi av sig själv. Bröstkörteln kan kännas öm när den växer och övervikt framhäver ofta förändringen. Körtelvävnaden försvinner vanligen om några år. Om körtelvävnaden är liten kan man i lugn och ro vänta att den försvinner. Hos överviktiga kan viktkontroll korrigera situationen. Om saken väcker oro, endast ena bröstet växer, bröstkörteln växer märkbart och blir stor, pubertetens utveckling blir sen, bröstkörteln medför kosmetiska skador eller det pågår över två år, lönar det sig att kontakta en hälsovårdare eller en läkare.

Menstruationen är ett tecken på en frisk kropp hos den unga. Menstruationen börjar vanligen i 10–16-årsåldern. Under det första året när menstruationen har börjat kan cykeln vara väldigt oregelbunden, blödningarna kan vara rikliga och långvariga. Senare är menstruationscykeln och blödningsmängden individuella. Rikliga blödningar kan ibland leda till järnbristanemi och därför kan det vara nödvändigt att kontrollera hemoglobinet. Menstruationssmärtor är vanliga och man kan använda vanliga smärtstillande läkemedel för att lindra smärtan.

Om din menstruation börjar före 10-årsåldern eller om den inte har börjat före 16-årsåldern, ska du kontakta en hälsovårdare eller en läkare.

När det uppkommer vita flytningar hos flickor är det ett tecken på att kroppen gör sig redo för menstruationen. Flytningen fuktar och rengör slidan. Flytningens syrlighet förebygger också inflammationer. Det ska finnas en del flytningar i slidan – vissa har mer och andra har mindre.

Svettlukt, fet hud och tillväxt av kroppsbehåring är en naturlig del av pubertetens utveckling. De beror på de manliga könshormonerna som testiklarna eller äggstockarna producerar och som också utsöndras från binjurarna. Produktionen av manliga könshormoner i binjurarna, som också kallas adrenarke, börjar redan innan puberteten. Hos vissa barn börjar fenomenet redan tidigt, vilket kan väcka misstankar om en för tidig pubertet. Då behövs läkarundersökningar för att man ska kunna säkerställa att tillståndet är godartat.

Erektion betyder att penis styvnar. Hos pojkar förekommer erektioner redan innan puberteten så det är inte ett tecken på att puberteten börjar. Det är vanligt att man har flera erektioner under natten och erektion på morgonen. Sexuell upphetsning, men också det att penis skaver mot byxorna, att man blir rädd, nervös, kall, varm och har ett kraftigt urineringsbehov kan leda till en erektion. En erektion betyder alltså inte alltid att man vill ha eller tänker på sex.

Utlösning är ett tecken på en normal kropp hos en ung man. Sperman som utsöndras i utlösningen innehåller spermier som produceras i testiklarna. I samlag kan flickan alltså bli gravid om man inte använder preventivmedel.

Man börjar få utlösningar i början av puberteten, i cirka 12–14-årsåldern. Ofta börjar utlösningarna som nattliga överraskningar i sömnen. En del får sin första utlösning genom onanering. Om du inte före 18-årsåldern har upplevt en enda utlösning i din sömn eller genom att onanera, lönar det sig att diskutera saken med en läkare.

Uppdaterad 18.10.2022