Gå till sidans innehåll

Främre knäsmärta, kondromalaci

Främre knäsmärta kan orsakas av belastning, men ibland också av instabilitet eller strukturella eller funktionella störningar i knäskålen.

Smärttillståndet utvecklas vanligtvis hos en ivrig motionär, hoppare eller en person som motionerar sporadiskt och snabbt ökar belastningen i träningen. Det kan också bero på dålig muskelkondition i lårmusklerna, varvid muskeln inte stöder knäskålen tillräckligt.

Smärtan i knäts framsida kan bli kronisk. Långvarig smärta kan förhindra muskelträning och förvärra situationen.

Fysioterapi är viktigt för återhämtningen. Den stärker musklerna och balanskontrollen i hela benet och höften samt i mellangärdet.

Främre knäsmärta kan nästan alltid göras smärtfri utan operation.

Hos personer över 30 år kan främre knäsmärta tyda på en försvagning av knäbrosket. Vid 40 års ålder kan man redan se artrosförändringar i knäna.

Behandlingen av den smärtsamma fasen omfattar antiinflammatoriska smärtstillande medel och en kortare viloperiod. Om symtomen kvarstår behövs lårmuskelträning under ledning av en fysioterapeut.

Smärttillstånd i lårmuskelns senfäste hos barn i växande ålder

Osgood-Schlatters sjukdom, ett smärttillstånd lårmuskelns senfäste, är ett vanligt symtom hos barn och ungdomar som växer och idrottar. Smärtan upplevs när man springer, hoppar eller trycker hårt på knäets framsida, på nedre delen av knäskålssenan.

Sjukdomen är ofarlig och den enda nackdelen är den smärta som patienten upplever.

Tillståndet avtar vanligtvis inom några veckor. Om belastningen fortsätter kan tillståndet bli långvarigt. När tillväxtperioden är över försvinner besväret.

I mycket sällsynta fall behövs kirurgisk behandling, som utförs när tillväxten avstannat.

Besväret beror på överbelastning och behandlas genom att undvika de mest ansträngande aktiviteterna och minska mängden motion som ger stötar i foten.

Även kylförpackningar kan hjälpa mot smärtan. Det kan vara nödvändigt att göra ett uppehåll i träningen i 3–4 månader.

Om smärtan till exempel avsevärt begränsar förmågan att delta i skolgymnastiken bör man uppsöka läkare.

Uppdaterad 24.8.2018