Siirry sivun sisältöön

Nilkan nivelrikko

Nilkan nivelrikko voi syntyä iän myötä itsestään, olla seurausta tapaturmasta tai liittyä tulehdukselliseen reumasairauteen.

Nilkkanivel voi ajan mittaan kulua myös polven virheasennosta, latuskajalasta, kaarijalasta tai muusta virheellisestä asennosta alaraajassa.

Nivelen alueen kipu ja turvotus ovat nivelrikolle tyypillisiä oireita. Nivelen liike voi myös vaikeutua.

Alkuvaiheessa oireet ilmenevät tavallisimmin liikkuessa.

Pitkälle kuluneessa nivelessä voi olla rasitusoireiden lisäksi myös kipua levossa ja ulospäinkin näkyvä nilkan ja jalkaterän virheasento.

Lääkäri toteaa nilkan nivelrikon seisten otetuista röntgenkuvista.

Nilkan nivelrikon ei-leikkauksellisen hoidon kulmakivenä ovat kipu- ja injektio- eli pistoshoidot sekä oikein valitut jalkineet. Jalkineen tukevalla varrella, kiertojäykällä pohjamateriaalilla ja päkiän rullaavalla muodolla pystytään tukemaan kipeää niveltä ja kompensoimaan mahdollisesti puutteellista liikerataa ja nivelen vakautta.

Leikkaushoito

Jos päädytään leikkaukseen, nivelrikon vaikeusaste vaikuttaa toimenpiteen laajuuteen.

Lievässä artroosissa, aiemmin leikkaamattomassa nilkassa, voidaan nivelen tähystyksellä lievittää kipua ja parantaa liikkumista. Toistuvia tähystyksiä ei kuitenkaan suositella.

Jos nivelrikkoon liittyy nilkan ylä- tai alapuolella oleva jalan virheasento, oireita voidaan lievittää ja nivelpintojen kulumista hidastaa luun virheasennon käännöllä (osteotomialeikkaus).

Pitkälle edenneessä nivelrikossa nilkkanivelen luudutus eli jäykistys tuo pysyvän hyödyn suurimmalle osalle potilaista. Joskus hoitokeinoksi voidaan valita nilkan tekonivel.

Päivitetty 24.8.2018