Siirry sivun sisältöön

Lapsivedenmeno

Kun sikiökalvot puhkeavat ja lapsivettä alkaa valua emättimeen, puhutaan lapsivedenmenosta. Kaikista raskauksista 10–12 prosentilla lapsivedenmeno tapahtuu ennen synnytyssupistusten alkamista.

Sikiökalvojen puhjetessa kalvoihin tulee yksinkertaisesti johonkin kohtaan reikä. Reiän paikkaa ei voida millään tutkimuksella määrittää. Jos vettä tulee vain vähän, on useimmiten kyseessä ns. korkea vedenmeno, eli kalvoissa oleva reikä on jossain korkealla kohdussa. Jos reikä on kohdun alaosassa, paineen vaikutuksesta lapsivettä tulee useimmiten enemmän.

Lapsivedenmeno johtaa 60–80 prosentissa tapauksista synnytyksen spontaaniin käynnistymiseen 1-2 vuorokauden kuluessa. Mikäli näin ei tapahdu, synnytys käynnistetään nykyisen käytännön mukaisesti yleensä 24 tunnin kuluttua vedenmenosta. Jos epäilet lapsivedenmenoa, sinun tulee ottaa yhteys synnytyssairaalaasi lisäohjeiden saamiseksi.

Yleensä sinut kutsutaan sairaalaan tarkistukseen 12 tunnin kuluttua lapsivedenmenosta. Sikiön vointi tarkistetaan sikiön sydämenlyöntitiheyttä (KTG) kuuntelemalla. Kaikista synnyttäjistä otetaan Streptokokki (GBS)- näyte emättimestä. Mikäli GBS todetaan, aloitetaan suonensisäinen antibioottiestohoito sikiön suojaksi ja synnytyksen käynnistys voidaan aloittaa harkinnan mukaan jo ennen 24 tunnin täyttymistä. Antibiootti jatkuu synnytykseen asti. Mikäli GBS ei ole emättimessä ja sikiön vointi on hyvä eikä supistuksia vielä ole, voit yleensä vielä kotiutua. Jokaiselle synnyttäjälle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma kunkin raskaustilanteen mukaan. Lue lisää GBS:stä: