Gå till sidans innehåll

Vanliga frågor om kolposkopi

Funderar du på kolposkopi? På den här sidan hittar du svar på vanliga frågor om kolposkopi.

  • Jag använder spiral. Kan undersökningen ändå utföras normalt?

    Kolposkopin kan utföras på helt normalt sätt. Också konisering kan göras trots spiral.

    Nyckelord: Kolposkopi

  • Påverkar kolposkopi eller konsering fertiliteten eller kommande förlossningar?

    Varken undersökningar eller behandlingen påverkar möjligheten att bli gravid eller fertiliteten. Framfört allt efter upprepade koniseringar ökar dock risken för en för tidig förlossning och för tidig fostervattenavgång något, men risken är ändå mycket liten.

    Det är viktigt att du talar om på rådgivningen när du blivit gravid att du har genomgått konisering. Ibland behövs då lite tätare uppföljning av livmoderhalsens läge under graviditeten.

    Om du planerar att skaffa barn, är det bra att ta ett cellprov och behandla eventuella vävnadsförändringar redan före graviditeten.

    Nyckelord: Kolposkopi

  • Kan kolposkopi utföras under graviditet?

    Om du har fått kallelse till kolposkopi, är det bäst att gå till mottagningen, för graviditet är inget hinder för cellprov eller biopsi. Du kan ringa polikliniken i förväg och tala om att du är gravid. Läkaren tar alltid hänsyn till graviditeten i sina behandlingsbeslut. Undersökningen ökar inte risken för missfall och är inte farlig för fostret, som är säker inne i sin fostersäck omgiven av fostervatten inne i livmodern.

    Om du bara har en lätt förändring i cellprovet, kan ett nytt prov tas 2–3 månader efter förlossningen. Också konisering kan vid behov utföras under graviditeten, om förändringen är svår.

    Nyckelord: Kolposkopi

  • Kan jag komma till undersökningen fastän jag har mens?

    Kolposkopin kan utföras också under menstruation, om blödningen inte är mycket riklig, för blodet hindrar sikten. Läkaren kan torka bort en lätt blödning med vaddpinne före undersökningen.

    Nyckelord: Kolposkopi

Uppdaterad 2.2.2022