Gå till sidans innehåll

Principer för dagliga måltider för personer med graviditetsdiabetes

På den här sidan får du tips om hur du ska äta om du har graviditetsdiabetes.

  • Ät fyra huvudmål och 1–2 mellanmål om dagen.

  • Att äta regelbundet hjälper dig att reglera ditt ätande och gör det lättare att äta lämpliga portionsstorlekar.

  • Sätt ihop måltiderna på ett mångsidigt sätt enligt tallriksmodellen

    • ½ mångsidiga grönsaker, frukt, bär

    • ¼ vegetabiliska proteinkällor (bönor, linser, tofu, baljhavre...), fisk, mejeriprodukter, kyckling, ägg, kött

    • ¼ ris, pasta, potatis, bröd

    • källa till mjukt fett, t.ex. olja på sallad, vegetabiliskt fett på bröd, nötter i sallad

  • Ät fullkornsprodukter och andra fiberrika produkter (t.ex. ris, pasta, bröd, müsli, kli, gryn)

  • Försök att äta godsaker som efterrätter. Se till att du äter tillräckligt i vardagen för att se till att godsaker är en källa till njutning i stället för något du äter för att du är hungrig.

Uppdaterad 29.10.2020