Gå till sidans innehåll

Barnsjukdomar och graviditet

Under graviditeten kan det förekomma olika så kallade barnsjukdomar, som vattkoppor, femte sjukan eller höstblåsor. Vattkoppor kan vara en svår sjukdom för gravida, medan exempelvis höstblåsor anses vara ofarliga för graviditeten.

6 sökresultat

Femte sjukan under graviditeten
Femte sjukan (parvovirus B19) är en barnsjukdom som förekommer i synnerhet på våren. Små epidemier bryter ut på daghem och i skolor.
Höstblåsor under graviditeten
Höstblåsor är en sjukdom som orsakas av enterovirus (över 60 olika virus) och ger feber, utslag och blåsor i munnen, på händerna och fötterna samt på andra ställen på kroppen.
Mässling under graviteten
Vaccineringen mot mässling inleddes 1975 och blev en del av MPR-vaccinet 1982. Tack vare det omfattande vaccinskyddet är mässling ovanligt i Finland. Det förekommer fortfarande mycket mässling på...
Röda hund under graviteten
Röda hund eller rubella är en mycket farlig sjukdom för gravida, eftersom den är en av orsakerna till de värsta utvecklingsstörningarna hos fostret.
Tredagarsfeber under graviteten
Tredagarsfeber är en lindrig barnsjukdom som orsakas av viruset HHV-6. Den primära infektionen är ovanlig hos vuxna, eftersom så många som 90 procent har haft sjukdomen före lekåldern. Sjukdomen...
Vattkoppor under graviteten
Vattkoppor orsakas av viruset Varicella zoster (VZV) som hör till herpesgruppen. Vattkoppor är den primära infektionen som viruset orsakar och bältros uppkommer när viruset aktiveras på nytt.