Siirry sivun sisältöön

Laskeuman lääkkeetön hoito

Laskeumia voidaan hoitaa konservatiivisesti esimerkiksi limakalvojen hoidolla, rengas-tai kuutiohoidolla, fysioterapialla tai elämäntapamuutoksilla.

Limakalvojen kuivuminen, etenkin vaihdevuosien alkamisen jälkeen, voi lisätä laskeuman aiheuttamaa epämukavuuden tunnetta. Paikallishoidon voi aloittaa pääsääntöisesti ilman lääkärissä käyntiä. Poikkeuksen muodostavat rintasyövän sairastaneet naiset, joiden tulee ennen hoidon aloitusta keskustella lääkärin kanssa. Valmisteita suositellaan käytettäväksi kaksi kertaa viikossa.

Paikallisestrogeenivalmisteet:

  • voiteet

  • emätinpuikot

  • emätinrengas: vaihdetaan kolmen kuukauden välein, usein lääkärin vastaanotolla.

Laskeumarengas eli prolapsirengas

Lääkäri voi asettaa emättimeen laskeumaa kohottavan laskeumarenkaan (prolapsirengas). Laskeumarengas on valmistettu joustavasta materiaalista ja sitä on miellyttävä pitää (renkaan ollessa hyvin paikallaan sitä ei tunne). Laskeumarenkaita on useita eri kokoja, joista lääkäri arvioi sopivan. Noin 3 - 6 kuukauden välein lääkäri vaihtaa laskeumarenkaan uuteen vastaanotolla. Samanaikaisesti on käytettävä paikallisestrogeenivalmistetta, jotta limakalvot pysyvät terveinä. Pitkäaikaiseen rengashoitoon päädytään etenkin silloin, jos mahdolliset leikkausriskit ovat kohonneet.

Laskeumakuutio eli prolapsikuutio

Emättimeen voidaan asettaa laskeumaa kohottava laskeumakuutio (prolapsikuutio). Laskeumakuution koko arvioidaan sopivaksi lääkärin vastaanotolla. Toisin kuin laskeumarengas, laskeumakuutio asetetaan ja poistetaan itse päivittäin ja puhdistetaan vedellä. Samaa kuutiota on mahdollista käyttää vuoden ajan. Samanaikaisesti kuutiohoidon kanssa on käytettävä paikallisestrogeenivalmistetta hoitamaan limakalvoja.

Laihdutus

Mahdollinen ylipaino lisää sekä laskeuman riskiä, että hankaloittaa laskeumasta aiheutuvia oireita. Painonhallinnalla on laskeuman suhteen sekä ennaltaehkäisevää, että hoidollista vaikutusta. Lisäksi ylipaino heikentää leikkaushoidon tehoa ja voi olla este leikkauksen toteutukselle.

Tupakointi

Tupakointi heikentää limakalvojen kuntoa heikentämällä verenkiertoa. Lisäksi tupakointiin liittyy suurempi riski komplikaatioihin esimerkiksi leikkaushoidon tullessa kyseeseen.

Lantionpohjan laskeuma voi syntyä jos lantionpohjan tukirakenteet heikkenevät. Oireita voidaan hoitaa kirurgisesti, mutta myös lantionpohjan lihasten harjoittelulla on mahdollista lieventää oireita. Tähän oppaaseen on koottu fysioterapeutin antamia ohjeita lantionpohjan laskeuman kuntouttamiseen.

Päivitetty 22.10.2020