Siirry sivun sisältöön

Ulkosynnytinsyövän eri tyypit

Tavallisimmin ulkosynnytinsyöpä on lähtöisin ihon levyepiteelistä, ja sitä kutsutaan levyepiteelisyöväksi.

Ainakin 75 prosenttia ulkosynnytinsyövistä on lähtöisin ihon levyepiteelistä. Muita mahdollisia syöpätyyppejä ovat esimerkiksi

  • tyvisolukarsinooma

  • rauhasrakenteista lähtöisin oleva adenokarsinooma

  • melanooma.

Ulkosynnyttimissä voi myös esiintyä muiden syöpien etäpesäkkeitä.

Tavallisin ulkosynnytinsyövän lähtökohta on ihon levyepiteeli. Tällaista levyepiteelikarsinoomaa on kahta tyyppiä:

  • HPV:hen (papilloomavirusinfektioon) liittyvä syöpä. HPV:hen liittyvä syöpä on yleisempi nuoremmilla naisilla.

  • HPV:stä riippumaton syöpä. Tämän taustalla voi olla esimerkiksi ulkosynnyttimien valkojäkälä (lichen sclerosus) ja sen aiheuttamat syövän esiastemuutokset. HPV:stä riippumaton syöpä esiintyy tyypillisesti iäkkäämmillä naisilla.

Tyvisolusyöpä, jota on noin 2 - 8 prosenttia ulkosynnytinsyövistä, esiintyy yleensä vaihdevuosi-iän jälkeen. Tämä syöpätyyppi on yleensä paikallinen eikä lähetä etäpesäkkeitä.

Ulkosynnyttimillä esiintyy myös melanoomia (2 - 10 prosenttia). Ulkosynnyttimet muodostavat noin 1 - 2 prosenttia ihon pinta-alasta, mutta noin 3 - 7 prosenttia kaikista melanoomista esiintyy ulkosynnyttimien alueella.

Ulkosynnyttimien alueella rauhaslähtöinen adenokarsinooma voi olla peräsin Bartholinin rauhasesta. Yli 40-vuotiailla potilailla Bartholinin rauhasen kystan tai paiseen hoidossa on tärkeää muistaa kudosnäyte pahanlaatuisuuden poissulkemiseksi. Bartholinin rauhasen runsaan imu- ja verisuonituksen takia etäpesäkkeet ovat yleisiä.

Harvinainen ulkosynnyttimissäkin ilmenevä tautiryhmä on Pagetin tauti, joka ei lähetä etäpesäkkeitä. Pagetin tauti voi uusiutua paikallisesti hyvinkin pitkien aikojen kuluttua.

Päivitetty 22.3.2022