Gå till sidans innehåll

Vanliga frågor om operationer

I Operationshuset får du svar på frågor som du kan ha i samband med kirurgiska ingrepp.

I Operationshuset får du en mängd information om kirurgiska ingrepp och relaterade frågor. Med denna funktion kan du enkelt söka svar på vanliga frågor som rör kirurgi, t.ex. "Får man fotografera i operationssalen?"

Saknas en riktigt bra fråga? Du kan skriva en fråga via följande länk.


  • Hur länge tar vanligtvis en operation?

    ​Operationens längd beror på operationsmetod och bedövningsmetod. Kirurgen eller sjukskötaren berättar mer om operationens längd vid det förberedande besöket eller i ett brev som skickas hem.

    Vid beräkningen av operationens längd beaktas förberedelsetiden och uppvakningstiden i operationssalen. Den egentliga operationen är kortare. ​

  • Hur länge måste jag stanna på sjukhuset efter operationen?

    Längden på sjukhusvistelsen beror på operationen. När operationen planeras ger läkaren dig en grov uppskattning av hur länge du kommer att stanna på sjukhuset efter operationen. Du skrivs ut så snart du mår tillräckligt bra och en utskrivning är trygg.

  • Vem får hämta mig?

    Den som hämtar dig ska vara en vuxen person som kan hjälpa till vid behov, till exempel genom att kalla på hjälp.

  • När kan jag äta efter operationen?

    Aktuell forskning visar att det är viktigt med god kost i vården och att tidiga måltider hjälper patienterna att återhämta sig. Efter de flesta operationer får man dricka och äta så snart patienten är ordentligt vaken eller när ryggbedövningen för operationen har avlägsnats, patienten kan svälja och det inte finns något betydande illamående.

    När man till exempel behandlar en tarmopererad patient rekommenderas det att patienten äter och rör på sig så snart som möjligt efter operationen. Kosten bör vara varierad och fiberrik. Ät lugnt, utan att äta för mycket och framför allt tugga ordentligt.

  • När kan jag simma och bada bastu efter operationen?

    När stygnen har tagits bort och såret har läkt kan du vanligtvis simma och bada bastu. Såret ska vara fint och torrt.

  • Vad ska man göra om det kommer ut trådfragment ur ett sår?

    Det händer ibland att ändarna av smältande suturtrådar kommer ut ur sårområdet månader efter operationen. Om de lätt kan dras ut kan de avlägsnas med rena händer och/eller med hjälp av hjälpmedel. Om du har problem, kontakta din hälsovårdscentral.

  • Kan man smörja såret?

    Det är i allmänhet bra att smörja sårets yta. Huden kan smörjas när såret är stängt och inte längre blöder eller utsöndrar vävnadsvätska och skyddande förband inte längre behövs. Smörj inte huden innan stygnen eller agrafferna har tagits bort.

  • Får man ta bilder eller videor i operationssalen?

    Offentliga platser:

    • Det är tillåtet att fotografera i offentliga utrymmen, t.ex. väntrum och kaféer.

    Behandlingsrum:

    • Fotografering i behandlingsrum, t.ex. mottagnings-, ingrepps- och patientrum, kan begränsas.

    Att fotografera vårdpersonalen:

    • Vårdpersonalen måste tillfrågas om tillstånd att fotografera och videofilma. Om fotografering eller videofilmning distraherar, bromsar upp eller tros kunna orsaka farosituationer har personalen rätt att vägra.

    • Personalen har också rätt att vägra att låta sig fotograferas.

    Att fotografera andra patienter:

    • Det är alltid förbjudet att fotografera andra patienter i alla utrymmen utan deras tillstånd.

    Att fotografera sig själv:

    • ​Du kan fotografera dig själv. Men kom ihåg telefonetikett och andra patienter.

  • Kan jag ta med min baby med till sjukhuset?

    Du bör be någon sköta din baby i hemmet. Sjukhusets lokaler och vårdpersonalen är normalt inte dimensionerade för att ta hand om fler än en patient som kommer in för operation. Du kan försöka förhandla om detta med vårdplatsen.

  • Vem betalar taxin efter operationen?

    Enheterna inom hälso- och sjukvården beställer hemresor för patienter som behöver en taxi från beställningscentralen. Patienten får ett intyg om reseersättning om sjukdomen eller det nuvarande hälsotillståndet kräver att patienten använder taxi.

    Patienten betalar endast självrisken enligt sjukförsäkringslagen för resor som bokats via beställningscentralen.

  • Kan jag skjuta upp eller avboka min operationstid?

    Patienter som genomgår en operation omfattas av den vårdgaranti som föreskrivs i hälso- och sjukvårdslagen. Om undersökningarna visar att patienten behöver sjukhusvård ska behandlingen inledas senast inom sex månader.

    Patienten kan skjuta upp eller avboka en tid 1–2 gånger på grund av sjukdom eller annan godtagbar orsak. Om operationen skjuts upp av någon annan anledning omfattas patienten inte längre av vårdgarantin och operationen genomförs inte nödvändigtvis inom sex månader. I så fall måste patienten söka vård med en ny remiss. Du bör vända dig till den enhet som utförde vårdbedömningen.

    Avbokningen måste göras minst 24 timmar före operationen. I annat fall skickar sjukhuset en straffavgift för den tid som inte har avbokats. Straffavgiften debiteras inte barn under 15 år.

    Nyckelord: operationstid, avbokning av tid, uppskjutning av tid, uppskjutning, avbokning, vårdgaranti