Siirry sivun sisältöön

Ummetus ja tuhriminen

Ummetus on lapsilla melko yleinen vaiva, jonka ilmenemismuodot ja oireet vaihtelevat. Lapsella voi olla kovia vatsakipuja tai ei mitään oireita, kakan koostumus voi vaihdella kovista papanoista ripuliin, lapsi voi käydä kakalla harvemmin kuin kerran viikossa tai useamman kerran päivässä (suoli ei käynneillä tyhjene kunnolla esim. hätäisten vessakäyntien takia).

Ruokailun yhteydessä tai jälkeen ilmenevä vatsakipu on usein merkki siitä, että suolessa on kakkakertymää ja/tai kakkamassat lähtevät liikkeelle, kun ruoka laittaa suolen liikkumaan. Joskus ummetuksen oireena on kastelu, kun täysi peräsuoli painaa rakkoa takaa. Myös tuhriminen on lähes aina oire ummetuksesta. Terveen lapsen kakkapulmat ovat yleensä toiminnallisia ja hyvin harvoin niiden taustalla on mitään elimellistä syytä tai ruoka-aineallergiaa.

Ummetuksen ja tuhrimisen hoidossa lapsi tarvitsee määrätietoista mutta lempeän kannustavaa tukea. Lapsi ei tuhri tahallaan. Kun lapsi ohjataan vessaan, ei kysytä onko vessahätä, vaan sanotaan, että nyt on aika ja silloin mennään rauhassa yrittämään.

Kyseessä on ummetus, kun lapsella on yksi tai useampi seuraavista oireista:

  • Vähemmän kuin kolme kakalla käyntiä viikossa.

  • Tuhrimista kerran viikossa (yleensä ohivuotoa kakkakertymän sivusta).

  • Kova kakka ja/tai kakkaaminen on kivuliasta.

  • Vaikeasti pyyhittävä tahmakakka.

  • Peräsuolessa kakkaa, suoli ei tyhjene kunnolla. Äkillinen kakkahätä, jolloin kakkaa voi päästä myös housuihin, on usein viite tästä.

  • Lapsen kokoon nähden suuret kertakakkamäärät (WC-pönttöön voi tulla tukkeumaa).

Ummetuksen ja tuhrimisen hoidossa on aluksi tärkeää saada kakka niin pehmeäksi, ettei kakkaaminen ole hankalaa eikä tee kipeää. Keskeistä ovat säännölliset ateriat sekä riittävä veden juominen (noin 1 litra päivässä) tasaisesti päivän aikana. Ruokailussa suositaan kuitupitoisia kokojyvätuotteita ja liiallista sokerin ja rasvan (esimerkiksi sokerimurot, mehut, pasteijat) käyttöä vältetään.

Lapsen on hyvä opetella säännöllinen, esim. aamupalan, lounaan tai päivällisen jälkeinen, kakka-aika päivärutiiniksi, jolloin ulostamista yritetään rauhallisesti 5–10 minuuttia ilman muuta tekemistä. Hyvä ja rento asento on tärkeä. Koroke jalkojen alla on välttämätön hyvän ja rennon asennon löytämiseksi ja suolen loppuosan tyhjenemisen varmistamiseksi. Lapsen jalkojen tulee olla tukevasti jakkaralla, istuma-asento etukumara, kädet jalkojen päällä, ei kiinni pöntön reunoilla.

Jos kotikonstit eivät riitä ja asia huolestuttaa, kannattaa pitkittynyt ummetus ottaa puheeksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Sieltä saa lisäohjeita tai tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon uroterapeutin tai lastenlääkärin vastaanotolle.

Ummetuksen hoidossa kannattaa herkästi ottaa avuksi mieto laksatiivi eli suolen toimintaa stimuloiva aine. Ilman reseptiä apteekista saatava makrogoli-valmiste (Pegorion tai Movicol) on myös turvallinen ja useimmille lapsille tarpeellinen aine. Sitä kannattaa alkuun ottaa isommalla annoksella, siten että kakka on pehmeää ja tulee helposti, eikä pidättely ja panttaaminen ole mahdollista. Yleensä ensimmäisinä viikkoina voi tulla kakkavahinkoja ja kakka voi olla hyvinkin löysää, kun suolen loppuosassa olevien kertymien ohi tulee löysempää kakkaa joskus hyvinkin runsaasti. Tällöin annosta ei pidä vähentää vaan edelleen lisätä. Makrogoli on turvallinen isollakin annoksella ja sen käyttöaika on vähintään yhtä pitkä kuin ummetuksen kesto on ollut.