Siirry sivun sisältöön

Ruoka-allergiat

Suomessa ruoka-allergiaa on noin 10–15 %:lla 2–3 vuotiaista pikkulapsista. Yleisimpiä ruoka-allergiaa tai yliherkkyyttä aiheuttavia ruokia ovat mm. kala, muna, mansikka, kiivi, sitrushedelmät, tomaatti, herne, selleri, pähkinät ja suklaa.

Keskeisten, ravitsemukselle tärkeiden ruoka-aineiden aiheuttamaa allergiaa esiintyy noin 3–6 prosentilla lapsista (lehmänmaito, vehnä, ruis, ohra, kaura). Valtaosa lapsuusiän ruoka-allergioista paranee leikki-iässä.

Kouluikäisillä voi olla siitepölyallergiaan liittyviä ruoka-allergioita. Koivuallergiset voivat saada oireita mm. tuoreista hedelmistä, pähkinöistä tai mausteista. Lisäaineyliherkkyys on harvinaista. Ruoka-allergian hoitona on oireita aiheuttavan ruoka-aineen poistaminen ruokavaliosta sekä ravitsemuksen turvaaminen tämän jälkeen. Allergian ehkäisemisessä ei tavallisimmin allergisoivien ruokien välttämisestä ole nykykäsityksen mukaan hyötyä.