Siirry sivun sisältöön

Koliikki

Vauvan koliikkivaivat alkavat muutaman viikon ikäisenä ja voivat jatkua 4–6 kuukauden ikään. Tyypillisesti lapsi alkaa itkeä iltapäivästä tai illasta ja kipua kestää muutamia tunteja. Syitä koliikkiin ei tarkkaan tiedetä, mutta suoliston toiminnallisia häiriöitä, syöttöongelmia ja kaasunmuodostusta on epäilty epämääräisen itkun aiheuttajaksi. Lisäksi on esitetty, etteivät koliikkivaivat olisi suolistoperäisiä vaan liittyisivät hermoston nopeaan kehittymiseen vauvan ensimmäisinä elinkuukausina. Todennäköisesti syitä on useita.

Oireet ovat vaihtelevia, mutta yleisin oire on itkuisuus, joka ei helpota normaaleilla toimenpiteillä kuten vaipan vaihdolla tai syömisellä. Itku kestää keskimäärin kolme tuntia ja pitkällistä itkuisuutta esiintyy ainakin kolmena päivänä viikossa. Vauva voi myös itkiessään vetää selkänsä kaarelle. Vatsa voi olla pömpöttävä ja kipristävä. Ulostaminen saattaa helpottaa tilannetta.

Tehokasta lääkehoitoa ei ole olemassa, mutta seuraavia keinoja voi kokeilla:

  • Rauhallinen syöttäminen, mahdollisimman pystyasennossa.

  • Röyhtäyttämiset syötön yhteydessä ja lopussa.

  • Apteekista reseptittä ostettavat ilmakuplia suolistossa pienentävät tipat.

  • Liikkuminen (heijaus, keinutuoli, kävely). Kun lapsi rauhoittuu, on hyvä viedä hänet omaan sänkyynsä.

  • Rytminen taputtelu vauvan selkään, selän hierominen.

  • Lasta ei pidä syöttää ”ylitäyteen”. Mahalaukun tyhjeneminen kestää pari tuntia ja mikäli lasta syötetään kovin tiuhaan, voi se pahentaa kipua.

Mikäli tilanne tuntuu raskaalta ja vanhemmat väsyvät, on asia hyvä ottaa puheeksi neuvolassa.