Siirry sivun sisältöön

Aivotärähdys

Aivotärähdys syntyy yleensä lapsen kaatumisen tai putoamisen yhteydessä tapahtuvan pään iskun seurauksena. Päävammat ovat lapsilla yleisiä, mutta niistä aiheutuu vain harvoin esimerkiksi tajunnanmenetystä. Pään alueen murtumat ovat myös harvinaisia, sillä lapsilla kallon luut ovat joustavia.

Mikäli iskua seuraa tajuttomuus, voimakas päänsärky, oksentelu tai lapsi on sekava tai unelias, on aiheellista lähteä lääkäriin. Lievän aivotärähdyksen saaneet potilaat lähetetään tavallisesti kotihoitoon.

Lievissä muodoissa lapsella on päänsärkyä ja pahoinvointia. Aivotärähdykselle tyypillisiä oireita, kuten huimausta, päänsärkyä ja pahoinvointia, voi esiintyä useanakin päivänä. Oireiden pitkittyessä on syytä käydä lääkärin tarkastuksessa.

Kotihoidossa on pyrittävä seuraamaan potilaan yleistä tajunnantasoa. Normaali keskustelu ja asialliset vastaukset riittävät osoittamaan asioiden olevan kunnossa. Ensimmäisenä yönä tapaturman jälkeen potilas on pyrittävä herättämään kerran noin klo 2–3:n aikaan. Normaali herääminen ja asialliset vastaukset osoittavat asioiden olevan kunnossa.

Vaikka liikkuminen saattaakin tilapäisesti lisätä edellä mainittuja oireita, on potilaan pyrittävä nousemaan ylös ja lähtemään liikkeelle heti ensimmäisenä päivänä. Liikkumisen aloittaminen on kuitenkin suoritettava rauhallisesti.

Särkylääkkeitä tulee nauttia ainoastaan lääkärin antamien ohjeiden mukaan.

Mikäli päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu yltyvät tai potilaan tilaan liittyy uneliaisuutta tai vaikeuksia paikan ja ajan tajuamisessa, on syytä lähteä uudelleen lääkäriin.