Gå till sidans innehåll

Vanliga frågor om prematurbarn

Vården av ett prematurbarn har särskilda drag som kan väcka frågor hos föräldrarna. I ordsökningen har vi sammanställt olika vanliga ämnen om vården av prematurer.

Med hjälp av sökningen i ordlistan kan du enkelt bläddra bland ämnen som rör vård av för tidigt födda barn och som ofta frågas av yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården.

  • Kan jag ge vatten åt min prematurbaby?

    Babyn får den vätska som behövs med den normala maten (bröstmjölk eller ersättning, puréer, gröt, välling). Mjölken är också babyns törstsläckare. Om babyns vätskeförlust är större än vanligt, t.ex. på en varm dag, kan du ge mer mjölk än normalt, eller alternativt vatten. Ur vatten får babyn naturligtvis inte energi eller näringsämnen.

    Nyckelord: vatten, att dricka

  • Keskosvauvallani on kuumetta, milloin lääkäriin?

    Kuumeileva keskonen (lämpö 38 astetta tai enemmän) tulee aina viedä lääkärin arvioon. Kuumeilevaa keskosta, jonka korjattu ikä on alle 3 kuukautta (lasketusta ajasta kulunut alle 3 kuukautta), ei kuulu viedä terveyskeskuspäivystykseen vaan viipymättä arvioon lasten sairaalapäivystykseen.

    Nyckelord: kuume

  • Min prematurbaby gråter mycket, vad ska jag göra?

    Gråt är babyns sätt att uttrycka sig. Genom att gråta får babyn förälderns uppmärksamhet och på det sättet ser babyn till att få tillräckligt med mat, sömn och en torr blöja. Gråt som hör ihop med utvecklingen förekommer trots bra skötsel.

    Det finns olika sätt att lugna en gråtande baby

    • ge mjölk eller en napp

    • stadig lugnande stimulering, t.ex. bärande eller hyschande babymassage

    • vitt brus (white noise)

    • förälderns lugna prat, nynnande, sjungande

    • lindning

    • stimuli från omgivningen kan minimeras till exempel genom att lägga barnet i sin egen säng.

    Kolikgråt kallas stark periodvis gråt, ofta på kvällen, som inte har någon uppenbar orsak och som fortsätter trots försök att lugna babyn. En baby som gråter mycket ska tas till läkaren för undersökning för att utesluta eventuella sjukdomar.

    Det rekommenderas att föräldrarna turas om att ta hand om babyn. Du kan också be släktingar, vänner eller yrkesutbildade personer inom barnvård att hjälpa dig att ta hand om babyn, om det är möjligt. Det är viktigt att båda föräldrarna ser till sitt eget välbefinnande och sitt parförhållande.

    Nyckelord: gråt

  • Vad ska jag göra när prematurbaby kräks mycket?

    Det är normalt för en baby att kräkas. Om det händer ofta kan du pröva olika sätt att lindra det. Att få barnet att rapa efter en måltid eller halvvägs genom en mjölkmåltid kan hjälpa mot kräkningarna. Det är också bra att vara uppmärksam på amningspositionen, till exempel kan mammas bakåtlutade position, med barnet upprätt eller nästan på mage, minska mängden kräkningar, särskilt om mamman producerar mycket mjölk.

    Du kan höja barnets sänggavel lite uppåt, till exempel genom att lägga en trave böcker under sängfoten. Nattande i ett babyskydd rekommenderas inte.

    Mjölken kan förtjockas med ett förtjockningsmedel som fås i butiken. Du kan också ge babyn mjölk som är avsedd för barn som kräks mycket.

    När barnet börjar få fast föda minskar ofta kräkningarna. Om barnet fortfarande kräks när du börjar ge fast föda kan du i stället för förtjockningsmedel blanda lite puré i mjölken.

    Det är bäst att vid behov nämna kräkningarna på rådgivningen.

    Nyckelord: kräkning

  • Har min prematurbaby gulsot?

    Den gula färgen är starkast under de första levnadsdagarna och några veckor efter födseln. För tidigt födda barn har större risk att få gulsot. Innan babyn kommer hem från förlossningssjukhuset får föräldrarna anvisningar för att följa upp babyns gulhet.

    Om babyn är tydligt gul och går trögt upp i vikt, om babyn är tröttare än normalt eller inte orkar äta den vanliga mjölkmängden, ska föräldrarna kontakta förlossningssjukhuset eller rådgivningen.

    Nyckelord: gulsot

  • Har min prematurbaby för lågt hemoglobin?

    Hemoglobinnivån hos prematurbarn (hb) kan sjunka ännu efter utskrivningen från sjukhuset. Den behandlande läkaren ger anvisningar hur hemoglobinet ska följas upp när babyn kommer hem. Om barnets hemoglobinvärde är lägre än 90 g/l vid uppföljningen på rådgivningen eller sjukhuset bedömer barnläkaren situationen. Babyn kan behöva en transfusion av röda blodkroppar eller hemoglobinet kan följas upp.

    Nyckelord: hemoglobin, hb

  • Järn färgar mitt prematurbarns tänder, kan jag avsluta medicineringen?

    Mjölktänderna kan missfärgas på grund av järnmedicineringen. Missfärgningen är ofarlig, men bestående tills mjölktänderna byts mot de permanenta tänderna. Järnmedicineringen är viktig för babyns utveckling och tillväxt, och den får inte avbrytas.

    Det går att förhindra missfärgningen genom att ge vatten efter järntillskottet eller puré för att skölja munnen. Att borsta tänderna efter intag av järntillskottet kan också minska färgningen.

    Nyckelord: järn, tänder, missfärgning

Uppdaterad 26.1.2023