Gå till sidans innehåll

Övriga hörhjälpmedel

I vardagliga hörselförhållanden förekommer det ofta bakgrundsbrus och eko. I situationer med brus och eko är det avsevärt svårare för personer med hörapparater att identifiera tal.

Ju längre lyssnaren är från talaren, desto svagare är ljudet från talaren i förhållande till ekot och bakgrundsbruset i utrymmet. Avsikten med extra hörhjälpmedel som ansluts till hörapparater är att fånga upp talarens röst i bra kvalitet och med god ljudstyrka nära talarens mun eller en annan ljudkälla och förmedla ljudet så störningsfritt som möjligt till den som har hörapparaten.

Merparten av alla hörhjälpmedel är i dag digitala. Digital teknik producerar störningsfritt ljud inom sin räckvidd, men tidvis kan ljudförbindelsen brytas eller brista helt. Dessutom förutsätter digital dataöverföring att apparaterna är kompatibla, vilket kan begränsa utbudet av hörhjälpmedel som finns tillgängliga för en hörapparat av ett visst märke.

Det finns även hörhjälpmedel som använder sig av analog teknik och de fungerar nästan utan undantag med hörapparater av olika märken. Analoga dataöverföringsapparater är dock känsligare för störningar än digital utrustning. Dessutom är den digitala dataöverföringen skyddad mellan apparaterna.

Det finns olika applikatiner (appar) till smarttelefoner som man kan använda för att överföra ljud till de nyaste hörapparaterna antingen direkt eller via en halsslinga. Vissa apparater har en tillverkarspecifik digital anslutning som baseras på radiofrekvens och vissa använder sig av den allmänna Bluetooth-standarden som används för trådlös datakommunikation. Från äldre mobiltelefoner kan man överföra ljud till hörapparatens överföringsapparat via Bluetooth.

Det finns olika typer av sändare som man kan använda för att trådlöst överföra ljud till hörapparater för att man ska kunna lyssna på TV, radio och dator. Apparatsortimentet och funktionssätten är tillverkarspecifika. Vissa av sändarna är multifunktionella vilket betyder att de också kan användas som fjärrmikrofoner.

Vid undervisning i klass eller andra föreläsningssituationer kan man använda FM-system som består av en fjärrmikrofon, en radiosändare till mikrofonen och en mottagare som är inbyggd i hörapparaten eller en separat mottagare som kopplas till hörapparaten. Med hjälp av FM-systemet kan man från en sändare samtidigt överföra ljud till flera mottagares hörapparater. I dag är FM-systemen i huvudsak digitala, vilket betyder att olika tillverkares apparater inte är kompatibla sinsemellan.

Induktionsslingan omvandlar ljudet som fjärrmikrofonen fångar upp till variationer i ett magnetfält. När hörapparaten är i T-läget fångar dess inbyggda induktionsslinga upp variationen i magnetfältet och apparaten omvandlar det tillbaka till ljud. Induktionsslingan kan vara fast monterad i rummet eller så kan den vara en bärbar kudd- eller halsslinga.

Styrkan i det magnetfält som slingan producerar är inte jämn inuti slingan, vilket kan påverka hur starkt hörapparaten fångar upp ljudet i T-läget. Dessutom är tekniken analog, så hörapparaten kan i T-läget även fånga upp andra variationer i magnetfältet inom ljudfrekvenserna än de som producerats av induktionsslingan. Därför kan systemet vara förknippat med störningar. Induktionsslingans fördel är att man kan lyssna på den i T-läget i alla hörapparater. Ofta används induktionsslingor i offentliga lokaler eller vid kundbetjäning.

På webbplatsen Kuulokuvat.fi hittar du mer information om hörseltillgängliga lokaler och tjänster där ovan nämnda ljudöverföringssystem används.

En kommunikator eller talförstärkare är ett hörhjälpmedel för personer som inte kan använda en individuell hörapparat. Kommunikatorn består av en mikrofon, en volymregulator och hörlurar. Kommunikatorn lämpar sig för en tillfällig förstärkning av tal och andra ljud, till exempel när man diskuterar eller tittar på TV. Vissa kommunikatorer har även ett T-läge för uppfångning av ljud från induktionsslingor.

Uppdaterad 26.5.2021