Gå till sidans innehåll

Testa olika hörselövningar

När du gör hörselövningar är det viktigaste att du hittar sådana alternativ som du själv gillar. Då orkar du återgå till aktivt lyssnande om och om igen.

Precis som med all annan träning är det repetitionen som garanterar utvecklingen. Det lönar sig inte att träna om man är trött eller inte har rätt sinnesstämning.

Om det känns svårt att komma igång kan du först göra övningarna i till exempel 5–10 minuters perioder dagligen. När du kommit igång med träningen kan du öka träningsmängden. Det kan ta flera månader innan man blir van med ljudvärlden i nya hörhjälpmedel. Under den här tiden är det bra om du gör hörselövningar mer aktivt.

Bild av startvyn i appen Kuulorata (på finska)

Du kan gratis ladda ner hörselövningsappen Kuulorata till din mobiltelefon eller surfplatta i appbutiken. Med appen kan du öva på att identifiera ord och meningar och att lyssna på musik. Kuulorata är en högkvalitativ helhet av uppgifter som har utvecklats av talterapeuter och som är lättanvänd. Kuulorata är riktad till vuxna, men övningarna kan även användas av yngre personer.

Ljudböcker kan lånas till exempel på biblioteket och du kan lyssna på dem till exempel med mobiltelefonen eller en annan smart enhet. Fördelen med ljudböcker jämfört med tv-program är att de inte har något bakgrundsbrus som stör när du ska lyssna på talet. När du lyssnar på flera olika ljudböcker tränar du dig i att lyssna på flera olika talares röst.

Vid sidan av tal rekommenderas det att du tränar hörseln också med hjälp av musik. När man lyssnar på musik utvecklas många hörselbaserade färdigheter, såsom ljudseparation, -identifiering och -lokalisering. Det spelar ingen roll vilken sorts musik du lyssnar på utan det viktigaste är att du själv gillar den musik du valt.

Välj tv-program där det inte finns för mycket bakgrundsbrus. Sådana är till exempel debatt- och aktualitetsprogram. Naturdokumentärer har ofta en lugn ljudvärld och det är lättare att urskilja reporterns röst. Samma instruktion gäller program och föreställningar på internet. Dessutom finns det på internet många webbplatser vars texter du kan spela upp som ljud. Också det här materialet i Hörselhuset går att spela upp.

Bild av menyn i Kuulorata-appen där användaren kan välja bland olika brustyper (på finska)

Det är svårast att uppfatta tal när det hörs brus i bakgrunden av talet eller om det ekar i rummet. Med Kuulorata-appen kan du lyssna på ord eller meningar utan bakgrundsbrus, i bullerbrus, talsorlsbrus eller med eko. Då får du samtidigt bra repetition när du kan lyssna på samma övning flera gånger med olika bakgrundsljud. I Kuulorata-appen kan du dessutom välja antingen en kvinno- eller mansröst. Ofta kan det vara svårare att uppfatta den lägre mansrösten.

Uppdaterad 12.7.2021