Siirry sivun sisältöön

Mielen hyvinvointi syöpää sairastaessa

Syöpä muuttaa monella tapaa arkea ja elämää. Ihmisten kyky sietää elämässä vastaan tulevia vaikeita tilanteita ja vaiheita on yksilöllistä.

Epävarmuus, sairastumisen aiheuttamiin muutoksiin sopeutuminen sekä arjen ja elämän uudelleenrakentaminen voivat koetella henkistä jaksamista sekä sosiaalisia suhteita. Yksi voi selvitä elämän vastoinkäymisistä hyvinkin vähällä oirehtimisella ja ponnisteluilla, toinen tarvitsee puolestaan enemmän aikaa ja tukea toipuakseen. Älä jää yksin huolien ja murheiden kanssa, vaan pyydä rohkeasti apua.

​Moni syöpään sairastuneista kokee jossakin sairautensa vaiheessa ahdistusta ​​ja jopa masennusta. Ahdistuneisuus ja masentuneisuus menevät usein ohi. Mielen hyvinvointi voi myös vahvistua sairauden eri vaiheissa.

Oirenavigaattorin avulla tunnistat ahdistukseen ja masennukseen liittyviä oire​​ita ja voit arvioida niiden vakavuuden. Oireittesi vakavuuteen voivat vaikuttaa syöpäsairautesi, sairauden levinneisyys, saamasi hoidot sekä elämäntilanteesi. Jokainen syöpään sairastunut tarvitsee tukea, mutta varsinaista psykiatrista hoitoa tarvitsee vain harva.

Pystyt i​​tse helpottamaan ahdistuneisuuttasi omahoidon avulla. Ota rohkeasti puheeksi mielialaasi liittyvät asiat sinua hoitavien ihmisten kanssa.

Jokainen ihminen kokee ja käsittelee syöpään sairastumista omalla tavallaan. Tilanteeseen sopeutuminen vaatii usein aikaa sekä tietoista työskentelyä.

Mieltä kuormittaviin asioihin kannattaa tietoisesti pyrkiä löytämään ratkaisuja. Tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen edistävät toipumista.​

Monenlaista apua on saatavilla, esimerkiksi

  • seurakunnat tarjoavat henkistä ja hengellistä keskusteluapua. Kasvokkaista keskustelua tarjoaa myös oman seurakunnan diakoniatyö.

  • Mieli ry:n kriisipuhelin auttaa vaikeissa elämäntilanteissa ja järkyttävän kokemuksen kohdatessa.

  • Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7.

  • Selviytyjän matkaopas tarjoaa tietoa ja tukea, miten tulla toimeen syövän kanssa.

Voit tutustua näihin tarkemmin linkkien kautta.

Päivitetty 8.2.2024