Siirry sivun sisältöön

Kysymyksiä sydämentahdistimesta ja liikunnasta

Täältä löydät vastauksia sydämentahdistimeen laiton jälkeiseen liikuntaan liittyviin kysymyksiin.

Keilaaminen on erittäin hyvä harrastus. Keilapalloa voi heittää myös tahdistimen puoleisella kädellä.

Nyrkkeilyä ei suositella, jotta tahdistinalueelle ei kohdistu iskuja. Kuntonyrkkeilyä voit sen sijaan harrastaa, koska säkki ei lyö sinua takaisin. Pistehanskojen pitämiselle ei myöskään ole estettä.

Sydämentahdistin itsessään ei estä kylmässä vedessä uintia. Tärkeämpää on huomioida mahdollisesti taustalla oleva sydänsairaus. Lämpötilan äärimmäiset vaihtelut nostavat verenpainetta, mikä on sydämelle kuormittavaa. Tarkista lupa hoitavalta lääkäriltäsi.

Joogaa voi harrastaa myös sydämentahdistimen kanssa.

Ammuntaharrastuksesta tulee mainita lääkärille ennen sydämentahdistimen asennusta. Ammuntaa voi harrastaa, mutta aseen perää ei saa tukea tahdistimen puoleista hartiaa vasten. Tämä tulee huomioida, kun sydämentahdistimen asennusta suunnitellaan.

Kilpaurheilu sisältää usein voimakasta fyysistä rasitusta. Tärkeimpänä tekijänä on taustalla oleva sydänsairaus, joten keskustele asiasta aina lääkärisi kanssa.

Voit jatkaa näiden lajien harrastamista kuten ennenkin. Yläraajojen ääriliikkeet eivät vaurioita sydämentahdistinta tai johtoja, kun toimenpiteestä on kulunut vähintään 2-4 viikkoa.

Kiipeily on hyvä liikuntamuoto. Jos sinulla on rytmihäiriötahdistin, sinulla tulee olla varmistajana henkilö, joka tietää, että sinulla on tahdistin.

Rinkkaa voi kantaa, mutta painavan laukun, repun tai rinkan olkahihna voi aiheuttaa painetta ja hiertymää ihoon tahdistinalueella.

  • Jos mahdollista, siirrä olkahihna pois tahdistinalueelta.

  • Huolehdi, että olkahihna on riittävän pehmustettu.

  • Tarkista ja huolehdi ihon kunnosta riittävän usein, ihorikkoa ei saa muodostua.

Voit käydä hieronnassa, mutta kerro hierojalle, että sinulle on laitettu sydämentahdistin. Hierontaa ei suositella lähelle tahdistinta.

Päivitetty 5.1.2024