Siirry sivun sisältöön

Onnistuneesti kotiin - Opas kuntoutujalle

Jos joudut äkillisesti sairaalaan ​​tai olet menossa esimerkiksi leikkaukseen, kotiinpaluuta on hyvä miettiä ajoissa. Asioihin varautuminen tukee arkeen palaamisessa ja luo turvallisuuden tunnetta.

Jos olet joutunut sairaalaan äkillisesti, sinun kannattaa suunnitella kotiutumista jo sairaalassa ollessasi. Keskustele sinua hoitavan henkilökunnan kanssa muun muassa kotiutumisesi ajankohdasta.

Jos sairaalakäynti on ennalta tiedossa, kannattaa kotiutumista valmistella jo ennen sairaalajaksoa.

Hyvä valmistautuminen auttaa sinua toipumaan sairaalajakson jälkeen.

Saatat olla kotiutuessasi vielä niin toipilas, ettet esimerkiksi itse pysty huolehtimaan kaupassa käymisestä tai ruoanlaitosta.

  • Onko sinulla tuttuja tai läheisiä, jotka voivat auttaa asioiden hoitamisessa tai esimerkiksi valmistaa pakkaseen ruokaa valmiiksi?

  • On myös mahdollista pyytää ammattilaisten apua kotiinpaluun tueksi. Esimerkiksi kotihoidon palvelu voidaan aloittaa tilapäisesti toipilasajaksi.

Voi olla, että sairaalajakson jälkeen tarvitset apuvälineitä tai enemmän tilaa liikkumiseen.

  • Varmista, että asunto on hyvin valaistu.

  • Siirrä tarvittaessa huonekaluja ja tavaroita, jotta pääset liikkumaan sujuvasti asunnossasi ja tavarat ovat helposti saatavilla.

  • Jos sänkysi ja tuolisi ovat matalia ja ylösnousu on vaikeaa, voit lainata apuvälinelainaamosta tarvittavat korotukset.

  • Matot saattavat aiheuttaa kompastumisriskin, joten ne on hyvä siirtää pois toipumisen ajaksi. Toinen kikka on teipata matot lattiaan leveällä teipillä, jolloin jalka ei mene kävellessä maton reunan alle.

  • Jos sinulla on portaikko, varmista, että kaide on kunnossa ja portaiden askelmat tukevat.

Korjausneuvonnasta voit saada apua asunnon muutostöiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Yli 65-vuotiaat saavat maksuttoman korjausneuvojan arviointikäynnin ja muutostöiden suunnittelupalvelun. Korjausneuvoja auttaa myös tarvittaessa löytämään muutostöiden toteuttajan sekä mahdollisten avustusten hakemisessa

Pidä yllä hyvää päivärytmiä, nuku ja syö säännöllisesti. Muista tarvittavat hoitorutiinit ja harjoitteet. Voit tehdä itsellesi viikko-ohjelman, joka auttaa rutiinien ylläpitämisessä.

On tärkeää, että saat ajan kulumaan ja jaksat pysyä hyvällä mielellä. Voit tehdä mitä tahansa sinua ilahduttavaa. Voit esimerkiksi:

  • lukea kirjoja tai kuunnella äänikirjoja

  • tehdä sanaristikoita tai täyttää sudokuja

  • kuunnella mielimusiikkiasi tai katsella televisiota

  • kutsua ystäviä ja sukulaisia kylään.

Arkipuuhat ovat parasta kuntoutusta. On hyvä palata normaaleihin rutiineihin mahdollisimman pian, vaikka niiden suorittaminen veisi ensin tavallista pidempään. On tärkeää olla liikkeellä pieniä määriä pitkin päivää.

Saatat tarvita kotiin apuvälineitä toipumisen ajaksi tai pidemmäksikin aikaa. Asia on hyvä ottaa puheeksi hoitojaksolla ammattilaisten kanssa. Hoitaja, fysioterapeutti tai toimintaterapeutti voivat auttaa toipilasaikaan varautumisessa ja miettimään, mikä helpottaisi kuntoutumista.

Voit saada apuvälineet mukaan osastolta tai käydä hakemassa ne apuvälinelainaamosta.

Merkitse tärkeät puhelinnumerot muistiin ja helposti saataville.

Varmistathan, että läheisesi ovat tietoisia sairaalajaksostasi ja osaavat odottaa kotiutumistasi.

Päivystysapu on sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu, josta voit saada apua epäselvissä tilanteissa. Päivystysapunumero 116 117 on käytössä koko Suomessa lukuun ottamatta Lappia ja Ahvenanmaata.

Noudata aina saamiasi hoito- ja kuntoutusohjeita.

Sairaalassa sovitaan, miten toipumistasi ja kuntosi kohentumista seurataan kotiin palaamisen jälkeen. Seuranta on tärkeä osa kotiutumista, jotta toivut ja kuntoudut mahdollisimman hyvin. Jos sinulla herää kysymyksiä, ota ensisijaisesti yhteyttä sinua hoitaneeseen yksikköön.

Joillakin hyvinvointialueilla on käytössä erityisesti kotiutumisen jälkeen toteutettava moniammatillinen arviointijakso. Sen tavoitteena on tukea kotiutunutta pääsemään takaisin kiinni arjen toimintoihin.

Arviointijakson sijaan hyvinvointialueella voidaan puhua kotikuntoutuksesta, jossa on pitkälti samat toimintaperiaatteet.

Mikäli hoitosi tai kuntoutuksesi jatkuu, varmista, että sinulle on tehty ja kirjattu hoito- ja/tai kuntoutussuunnitelma, joka on sinulle ja tarvittaessa läheisellesi helposti saatavilla. Suunnitelmalle sovitaan aina ammattilainen vastuuhenkilöksi.

Jos sairaalakäynti on ennalta tiedossa, kannattaa kotiutumista valmistella jo ennen sairaalajaksoa.

Päivitetty 22.2.2024