Siirry sivun sisältöön

Millainen tavoite tukee motivaatiota parhaiten?

Tavoitteiden asettamisessa on tärkeää olla positiivinen ja realistinen. Toteuttamisessa tarvitset kärsivällisyyttä, sillä eteneminen tapahtuu pienin askelin.

Ole rohkea ja utelias. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii astumista epämukavuusalueelle. Tutkimusten mukaan kielteinen asenne jarruttaa etenemistä, joten pyri ajattelemaan myönteisesti ja usko itseesi.

Jotta voit saavuttaa tavoitteesi, on tavoitteiden löytämisen ja niitä kohti lähtemisen lisäksi oleellista saada riittävästi apua ja tukea muilta. Tuo tavoitteesi esille ja pyri tunnistamaan, keneltä ja mistä voisit saada oikeanlaista tukea tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteen sanominen ääneen saattaa lisätä sen merkitystä myös sinulle.

Saatat kohdata esteitä, kun etenet kohti tavoitteitasi. Oma suhtautuminen on silloin ratkaisevaa. On tärkeää olla itselleen armollinen. Ikävät tunteet ja takapakit ovat luonnollinen osa mitä tahansa muutokseen tähtäävää prosessia ja niistä selviää eteenpäin. Epäonnistumisista oppii ja ne voivat auttaa asettamaan uusia, sopivampia tavoitteita.

Tämän sivun sisältö on tuotettu yhteistyössä Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro-verkoston ja Kuntoutussäätiön kanssa.

Mieti sinulle sopiva tavoite pohtimalla näitä kysymyksiä:

Mieti itseäsi 10 viikon tai 10 vuoden päästä. Missä haluaisit olla? Mitä haluaisit tehdä? Kenen kanssa olisit? Mitä olisit kokenut? Mitä annettavaa sinulla olisi muille?

Vertaa nykyhetkeä unelmakuvaasi itsestäsi. Minkä pitäisi muuttua, jotta unelmakuvasi saavuttaminen olisi teoriassa mahdollista?

Mitä voit tehdä oman tavoitteesi hyväksi? Mitä tarvitset tavoitteen saavuttamiseksi, esimerkiksi kuntoa, kielitaitoa, rahaa, työtä tai koulutusta? Kuka voisi auttaa sinua?

Mitä voit jo nyt tehdä eri tavalla arjessasi? Valitse muutama selkeä asia, joiden avulla voit edistää unelmaasi joka päivä. Älä ole liian vaativa, vaan aloita pienistä teoista. Pyri säännöllisesti haastamaan itsesi.

Päivitetty 5.2.2024