Siirry sivun sisältöön

Vatsaleikkauksen vaikutukset seksuaaliseen haluun

Vatsaleikkauksen jälkeinen haluttomuus on yleensä ohimenevää.

On hyvin tavallista, että sairastuminen aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Seksuaalinen halu yleensä kuitenkin palaa, kun henkiset voimavarat vahvistuvat ja hoitojen sivuvaikutukset helpottavat. Myös kumppani voi kokea haluttomuutta läheisen sairastuttua.

Sairastuminen voi vaikuttaa mielialaan ja aiheuttaa seksuaalisen halun vähenemistä. Huoli terveydestä ja mahdollisista hoidoista voi viedä ajatukset pitkäksikin aikaa pois seksuaalisuudesta, eikä varsinkaan seksi tunnu ajankohtaiselta.

Ulkoiset kehossa tapahtuvat muutokset, kuten leikkausarvet, avanne tai kehon osien poistot voivat muuttaa minäkuvaa ja aiheuttaa epävarmuutta. Keho ei ehkä aluksi tunnu omalta ja muutosten hyväksyminen voi tuntua vaikealta. Tämä voi vaikuttaa hetkellisesti myös seksuaaliseen haluun.

Vatsaleikkauksiin saattaa liittyä lääkehoitoja, jotka vaikuttavat seksuaaliseen haluun. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi syöpäleikkauksiin liittyvät solunsalpaajahoidot, jotka heikentävät yleisvointia hetkellisesti.

Toipilasaikaan liittyvät liikkumisen rajoitukset voivat mietityttää ja siksi seksin toteuttaminen ei tunnu hyvältä ajatukselta. Leikkaushaavoista aiheutuva kipu voi pelottaa tai estää seksin toteuttamista aiemmin totutuilla tavoilla.

Joihinkin vatsanalueen leikkauksiin voi liittyä virtsan- tai ulosteenkarkailua, ripulia tai verenvuotoa intiimialueilta. Tämä voi aiheuttaa seksin toteuttamiseen liittyvää häpeää ja haluttomuutta. Verenvuoto voi lisäksi aiheuttaa anemiaa tai yleistä väsymystä, joka myös vaikuttaa seksuaaliseen haluun.

Sairaudesta johtuva seksuaalinen haluttomuus voi kuormittaa suhdetta, jos seksi on ollut tärkeässä asemassa ennen sairastumista. Läheisen sairastuminen ja kehossa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa haluttomuutta myös kumppanissa. Suhteen osapuolet joutuvat sopeutumaan uusiin haasteisiin omasta näkökulmastaan. Sopeutumiselle on hyvä antaa aikaa. Läheisyyttä ja keskusteluyhteyttä kannattaa vaalia ja tarvittaessa hakea apua esimerkiksi seksuaalineuvonnasta tai pariterapiasta.

Päivitetty 28.2.2024