Siirry sivun sisältöön

Liikkuminen vatsan alueen leikkauksen jälkeen sairaalassa

Vatsan alueen leikkauksen jälkeinen aktiivisuus edistää toipumista.

​Voit lähteä liikkeelle vatsaleikkauksen jälkeen jo leikkauspäivänä tai viimeistään leikkauksen jälkeisenä päivänä, ellet saa muita ohjeita. Saat tarvittaessa liikkeelle lähtemiseen ohjausta ja apua hoitohenkilökunnalta.

Liikkuminen edistää vatsaleikatuilla suolen toiminnan käynnistymistä, joka on muun muassa edellytyksenä kotiutumiselle.

Vatsaleikkauksen jälkeen vuoteesta ylösnousu tapahtuu kyljen kautta, jotta vältetään leikkausalueen liiallista kuormitusta.

Vältä hengityksen pidättämistä, kun nouset vuoteesta ylös. Tee ylösnousu rauhallisesti. Voit yhdistää pitkän ja rauhallisen uloshengityksen vuoteesta ylösnousuun, jolloin vuoteesta nouseminen voi olla helpompaa.

Tutustu makuulta nousemiseen kyljen kautta ja makuulle menemiseen oheisen linkin kautta.

Voit aloittaa liikeharjoittelun vuoteessa heti leikkauksen jälkeen. Raajojen liikuttaminen ja asennon vaihtelu vuoteessa vilkastuttavat verenkiertoa ja helpottavat liikkeelle lähtöä. Tee harjoituksia kerran tunnissa valveilla ollessa.

Jos sinulle on tehty leikkaus, joka on vaatinut lihassiirteen ja johon liittyy rajoituksia alaraajan liikuttelun suhteen, saat siihen erilliset ohjeet.

Katso ohjeet verenkiertoa tehostaviin harjoituksiin oheisen linkin kautta.

Leikkauksen jälkeen hengitys on usein tehotonta ja pinnallista. Aloita hengitysharjoitukset mahdollisimmat pian leikkauksen jälkeen ja jatka niitä, kunnes olet liikkeellä normaalisti. Liikkeellä ja pystyasennossa oleminen tehostavat hengitystä luonnostaan.

Syvennetty palleahengitys hyvässä asennossa on tärkeää keuhkojen tuulettumiseksi. Luontainen ja rauhallinen hengitys rentouttaa kehoa ja lievittää kipua.

Vastapainehengitys irrottaa limaa keuhkoista ja tehostaa hengitystä. Vastapainehengitys harjoituksia ovat esimerkiksi huulirakohengitys tai harjoittelu vastapainehengityslaitteilla. Kotona vastapainehengitystä voidaan toteuttaa helposti esimerkiksi pullopuhallusharjoituksilla.

Liman yskiminen keuhkoista on tärkeää, jotta ehkäistään keuhkojen tulehtumista. Tue käsillä tai tyynyllä leikkaushaavan aluetta yskiessäsi.

Tutustu leikkauksen jälkeiseen hengitysharjoitteluun ja vastapainehengitykseen oheisten linkkien kautta.

Leikkauksen jälkeiset kiputuntemukset ovat yleisiä. Kipulääkitys mahdollistaa liikkumisen, tehokkaan hengittämisen ja yskimisen. Muista pyytää tarvittaessa lisää kipulääkkeitä.

Jännitys, pelko, huoli ja stressi lisäävät kipua. Rauhallinen hengitys ja erityisesti uloshengitys rauhoittavat ja voivat lievittää kipua. Tutustu erilaisiin keinoihin lievittää kipua alla olevien linkkien kautta.

Leikkauksen jälkeen aktiivisuus edistää toipumista. On tärkeää, ettei vuodelepo pitkity. Kipulääkkeet ja vuodelepo voivat aiheuttaa huimausta, joten lähde liikkeelle rauhallisesti ja noudata saamiasi ohjeita. Aktiivisuus ja liikkuminen tehostavat myös verenkiertoa ja hengitystä.

Lääkärin määräyksestä käytössäsi voi olla vatsan tukivyö. Käytä tukivyötä saamiesi yksilöllisten ohjeiden mukaan.

Tutustu leikkauksen jälkeisiin liikkumissuosituksiin Kuntoutumistalon oppaissa.

Leikkauksen jälkeiset liikkumisen rajoitukset alkavat leikkauksen jälkeen sairaalassa ja jatkuvat vielä kotiutumisen jälkeen.

Pyri välttämään

  • nopeita äkkinäisiä liikkeitä.

  • raskaita nostamisia, joissa pitää pidättää hengitystä tai vartalo jännittyy.

  • keskivartalon kuormittamista siirtymisissä ja vuoteesta ylös noustessa.

  • raskaita kotitöitä.

Kevyet kotityöt, kuten pölyjen pyyhkiminen on sallittua. Toisinaan lääkäri määrittää kilomääräisen nostorajoituksen.

Leikkaukseen liittyen rajoitusten kesto vaihtelee. Lääkäri määrittelee lopullisen rajoitusten keston, joka on yleensä

  • tähystysleikkauksessa 1–4 viikkoa.

  • avoleikkauksessa 4–8 viikkoa.

Voit aloittaa keskivartalon harjoittelun kevyesti jo sairaalassa ollessasi. Tutustu keskivartalon harjoitteluun seuraavassa oppaassa.

Päivitetty 16.1.2024