Siirry sivun sisältöön

Miten teen hengitysharjoittelua leikkauksen jälkeen?

Pystyasento, liikkuminen sekä hengitysharjoitteet tehostavat hengitystä ja ennaltaehkäisevät muun muassa tulehduksen syntymistä keuhkoissa.

Hengitysharjoituksilla on positiivisia vaikutuksia leikkauksesta toipumiseen. Leikkauksen jälkeen ne voivat rentouttaa ja helpottaa leikkausalueen kipua. Harjoitusten avulla voidaan auttaa vähentämään limaisuutta ja parantamaan keuhkotuuletusta eli ilman virtaamista keuhkoihin ja keuhkoista ulos.

Voit aloittaa hengitysharjoittelun heti leikkauksen jälkeen, jollei sinua ohjata toisin. Pyydä tarvittaessa lisää kipulääkettä, jotta pystyt hengittämään syvään, tekemään hengitysharjoitukset ja yskimään.

Katso tarkemmat ohjeet hengitysharjoituksiin:

Vältä leikkauksen jälkeen turhaa oleskelua vuoteessa. Nouse istumaan vuoteen reunalle tai tuolille keuhkojen toiminnan tehostamiseksi ja leikkauksesta toipumisen edistämiseksi.

Lue vinkkejä sopivien asentojen löytämiseen:

Leikkauksen jälkeen hengityksen tulisi olla vapaata ja kivutonta. Testaa leikkauksen jälkeen pystytkö hengittämään tehokkaasti:

Jos leikkauksen jälkeen hengittäminen tuntuu vaikealta liikkeellä ollessa, voit hyödyntää Kuntoutumistalon ohjeita hengityksen helpottamiseen:

Leikkauksen jälkeen esiintyy usein limaisuutta, joka ilmenee hengitysteiden rohinana, mutta voi olla myös huomaamatonta.

Liikkuminen, hengitysharjoitukset ja yskiminen tai hönkäisy ovat hyviä keinoja vähentää limaisuutta.

Jos leikkaushaava on vatsan tai rintakehän alueella, voit tukea haavaa yskimisen tai hönkäisyn ajan käsillä tai tyynyllä.

Leikkauksen jälkeen hengitysharjoittelua voi toteuttaa myös vastapaineharjoittelulla tai maksimaalisella sisäänhengitysharjoittelulla. Harjoitteluun on erilaisia välineitä. Saat ohjauksen sopivan harjoitusvälineen käyttöön hoitavalta taholta.

Hengitysharjoittelulla voi myös lievittää kipua ja pahoinvointia. Kannattaa kokeilla, mitkä keinot sopivat sinulle.

Päivitetty 3.9.2021