Siirry sivun sisältöön

Mikä aiheuttaa monimuotoisen paikallisen kipuoireyhtymän?

Tavallisimmin oireet ilmaantuvat vamman, esimerkiksi ruhjeen, luunmurtuman tai hermovamman jälkeen.

Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä eli CRPS, Complex Regional Pain Syndrome, tarkoittaa oireyhtymää, jolle on ominaista oireilevan raajan kipu, turvotus ja tunnon ja toiminnan muutokset. Muutoksia voi olla myös ihon lämpötilassa, värissä ja hikoilussa. Tavallisemmin oireet voivat ilmaantua vamman tai trauman jälkeen. Se voi kehittyä myös jonkun sairauden yhteydessä tai toimenpiteen jälkeen.

Tunnusomaista on, että kipu on poikkeuksellisen voimakasta tai pitkäkestoista sen aiheuttaneeseen tekijään nähden.

Tällaisella kivulla ei ole enää luonnollista varoitustehtävää, vaan se on seurausta kipuaistimusta välittävän ja säätelevän hermoston toiminnan muutoksista.

Oireyhtymää voidaan hoitaa

Hoidon perusta on toimintakyvyn tukeminen esimerkiksi monipuolisella harjoittelulla. Harjoittelua toteutetaan erilaisilla terapiamenetelmillä ja lääkkeettömillä hoitomuodoilla. Kipua hoidetaan tarvittaessa myös lääkityksellä. Terapiamenetelminä voidaan aluksi käyttää kehon puoliero- ja mielikuvaharjoittelua ja peiliterapiaa. Karaisuharjoitteita käytetään myös usein terapiamuotona. Harjoitteet ohjataan sinulle terapiassa yksilöllisesti. Tarkoituksena on palata mahdollisimman pian kaksikätiseen työskentelyyn ja mahdollisimman normaaleihin toimintoihin sekä oppia omaa kivunhallintaa. Huomioithan, että tämä yleisopas ei korvaa terveydenhuollon ammattilaiselta saatua ohjausta. Pyydä tarvittaessa neuvoa sinulle sopivista ohjeista.

Miksi juuri minä sairastuin?

Sairastumisen syytä ei aina voida varmuudella sanoa.

Käden tai jalan käyttämättömyys vamman tai sairauden yhteydessä voi altistaa oireyhtymän kehittymiselle. Perimällä voi olla vaikutusta sairastumisalttiuteen. Mielialaan liittyvillä tekijöillä, kuten ahdistuneisuudella tai muilla elämäntilanteeseen liittyvillä seikoilla, voi olla vaikutusta koetun kivun voimakkuuteen ja oireista aiheutuvaan haittaan.

Päivitetty 12.1.2024