Siirry sivun sisältöön

Ikäihmisen kotona kuntoutumisen polku

Kotona kuntoutumiseen liittyy monia asioita. Tutustu kotona kuntoutumisen oppaisiin ja mahdollisuuksiin.


Tämä osio on tuotettu yhteistyössä GeroMetro-verkoston kanssa.

Motivaatiosta on apua myös kuntoutumisessa. Lue Intoa kuntoutumiseen - opas kuntoutujalle, mitä se on ja miten voit vahvistaa sitä. Oppaan avulla voit tutkiskella muutoshaluasi ja oppia vahvistamaan motivaatiotasi kuntoutumiseen.

Pikaopas hyvinvointiin -sivulta voit lukea keskeisimmistä hyvinvointia parantavista toimista.

​​​​​​Kuntoutumisen eteneminen on yksilöllistä ja jokaisen matka kohti omaa tavoitetta on erilainen.

Kuntoutuksessa voidaan hyödyntää vahvuuksiasi, voimavarojasi ja kiinnostuksen kohteitasi. Kuntoutus etenee yleensä vaiheittain alun muutostarpeen tunnistamisesta kuntoutusjakson lopussa tehtävään arviointiin.

Jos joudut äkillisesti sairaalaan ​​tai olet menossa esimerkiksi leikkaukseen, kotiinpaluuta on hyvä miettiä ajoissa. Asioihin varautuminen tukee arkeen palaamisessa ja luo turvallisuuden tunnetta.

Jos olet joutunut sairaalaan äkillisesti, sinun kannattaa suunnitella kotiutumista jo sairaalassa ollessasi. Keskustele sinua hoitavan henkilökunnan kanssa muun muassa kotiutumisesi ajankohdasta.

Jos sairaalakäynti on ennalta tiedossa, kannattaa kotiutumista valmistella jo ennen sairaalajaksoa. Hyvä valmistautuminen auttaa sinua toipumaan sairaalajakson jälkeen.

Kotikuntoutus auttaa sinua tekemään itsellesi merkityksellisiä asioita tilanteissa, joissa esimerkiksi sairaus tai äkillinen tapahtuma on vaikuttanut kykyysi selvitä arjesta. Kotikuntoutuksen tarkoituksena on hyvän arjen mahdollistaminen, ja siksi sitä joskus kutsutaan nimellä arkikuntoutus. Kysy mahdollisuudesta saada kotikuntoutusta oman hyvinvointialueesi kotihoidosta, terveyskeskuksesta tai palveluohjauksesta.

Lue lisää kotikuntoutuksesta.

Etäkuntoutuksessa kuntoutumistasi tuetaan tekniikan ja etäyhteyden avulla. Tuki voi olla neuvontaa, ohjausta tai harjoitteita.

​Jos läheisesi toimii tukenasi tai omaishoitajanasi, hänellä voi olla merkittävä rooli kuntoutumisesi kannustajana ja käytännön arjen tukijana. Myös hänen jaksamisestaan on tärkeä huolehtia. Näin voitte yhdessä paremmin.

Lue lisää:

Päivitetty 7.3.2024