Siirry sivun sisältöön

Tukipohjalliset

Tukipohjalliset ovat yksilöllisesti valmistettuja jalkaterän apuvälineitä. Tukipohjallisten tarkoituksena on korjata jalkaterän ja nilkan asentoa, keventää kuormitusta jalkapohjassa, helpottaa liikkumista ja vähentää kipua.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista tukipohjallisen sopivuus ja turvallinen käyttö.

Tukipohjalliset voi hankkia omakustanteisesti tai erikoissairaanhoidon tai perusterveydenhuollon kautta.

Tukipohjallisia voidaan myöntää myös maksusitoumuksella. Maksusitoumuksella myönnettävien tukipohjallisten saaminen edellyttää valtakunnallisesti asetettujen saatavuusperusteiden täyttymistä. Arvion tukipohjallisten tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattilainen, kuten lääkäri, fysioterapeutti tai jalkaterapeutti.

Tukipohjallisia valmistavat alaraajoihin erikoistuneet terveydenhuollon ammattilaiset muun muassa apuvälineteknikot, fysioterapeutit ja jalkaterapeutit. Tukipohjallisia on mahdollista hankkia myös urheiluliikkeistä. Tukipohjallishoidon pitäisi aina perustua jalkaterien, seisomisen ja liikkumisen huolelliseen tutkimukseen.

Ota pohjallisten valmistusta varten mukaan ne kengät joissa aiot pohjallisia käyttää jotta pohjallinen voidaan valmistaa tai sovittaa kenkään istuvaksi.

Huomioi, että tukipohjallinen vie tilaa kengästä. Useimmissa kengissä on irtoava sisäpohjallinen. Voit vaihtaa tukipohjallisen jalkineen oman pohjallisen tilalle, näin pohjallinen mahtuu paremmin kenkään.

Mikäli kenkä tuntuu ahtaalta pohjallisen kanssa, älä käytä pohjallista niissä kengissä. Uusia kenkiä hankkiessa kannattaa sovittaa kengät tukipohjallisten kanssa.

Aloita pohjallisen käyttö vähitellen, jotta jalkaterät ehtivät sopeutua uuteen asentoon.

  • Käytä pohjallisia ensimmäisenä päivänä 30-60 minuuttia kerrallaan.

  • Lisää käyttöaikaa vähitellen mikäli ongelmia ei ilmene.

  • Tarkkaile ihon kuntoa.

Tukipohjallisten tulisi olla käytössä kaikissa kengissä. Voit vaihtaa tukipohjallista eri kenkiin tarpeen mukaan.

Tukipohjallista tulisi lähtökohtaisesti käyttää neutraalissa kengässä. Mikäli jalkinevalinta mietityttää, kysy neuvoa pohjallisten valmistajalta. Huonosti valittu kenkä voi heikentää tai muuttaa tukipohjallisen vaikutusta.

Pohjallinen ei saa aiheuttaa hankausta tai kipua. Pohjallisten käyttöön liittyvä kova kipu ei ole normaalia. Mikäli pohjallisten käyttö aiheuttaa kipua, hankaumia tai rakkoja, älä käytä pohjallisia vaan ota yhteyttä pohjallisten valmistajaan.

Tukipohjallisia ei tulisi ajatella pelkkänä passiivisena tukena, vaan enemmin liikkumista ohjaavana apuvälineenä yhdessä jalkateräharjoitteiden kanssa. Muista siis myös jalkaterää vahvistavat lihasharjoitteet.

Noudata tukipohjallisten valmistajan antamia ohjeita. Kaikki pohjalliset eivät kestä liottamista pesuvedessä, se voi vahingoittaa esimerkiksi pohjallisen liimauksia tai materiaaleja. Useimmiten pohjallinen kannattaa vain pyyhkiä kostealla sekä nostaa ulos kengästä tuulettumaan.

Pohjalliset kestävät noin pari vuotta riippuen materiaalista ja käytöstä. Mikäli sinulla on jalkoihin vaikuttava perussairaus (esimerkiksi diabetes tai reuma), tai koet jalkateriesi asennon muuttuneen, kannattaa pohjalliset tarkistuttaa säännöllisesti.

Kun havaitset että pohjallisten materiaalit ovat kuluneet tai rikkoutuneet, tulisi pohjalliset uusia. Mikäli pohjallisia uusitaan, ota vanhat pohjalliset mukaan.

Valmistustavan mukaan pohjalliset voidaan luokitella neljään eri ryhmään:

  • pikapohjallisiin

  • elementtipohjallisiin

  • kipsijäljennöksen tai 3D mallintamisen avulla valmistettaviin pohjallisiin

  • suoraan jalkaterään muotoiltaviin pohjallisiin.

Pohjallisten materiaalit ovat pääsääntöisesti joko pehmeitä, puolikovia tai kovia. Sopiva materiaali ja valmistustapa valitaan tilanteen ja käytössä olevien menetelmien mukaisesti. Mitä kovempi materiaali on, sitä voimakkaammin tukipohjallinen korjaa asentoa.

Tukipohjallisten tarve voi joskus olla vain väliaikainen. Keskustele pohjallistarpeesta terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa.

Päivitetty 23.2.2024