Gå till sidans innehåll

Kondylom

Kondylom orsakas av humana papillomvirus (HPV). De uppträder som synliga vårtliknande förändringar på huden och slemhinnorna i genitalområdet. Inkubationstiden för kondylom varierar från månader till år.

Vilka symtom orsakas av kondylom?

Kondylom är vårtliknande förändringar som oftast förekommer i vulvaområdet hos kvinnor och under förhuden, längs penis, vid ingången till urinröret och runt ändtarmsöppningen hos män. Kondylom är vanligtvis symtomfritt, men kan orsaka klåda, rodnad och hudbristningar. Kondylom smittar oftast genom samlag med direkt kontakt med slemhinnorna. Andra samtidiga inflammationer eller sprickor i hud och slemhinnor ökar risken för smitta.

Se bilden kring ämnet. Bilden kan väcka starka känslor.

Hur konstateras kondylom?

Kondylom diagnostiseras på grundval av karakteristiska förändringar i hud och slemhinnor. Hittills finns det inget test för att upptäcka asymtomatiska bärare. En HPV-smitta kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen, som kan upptäckas genom ett cellprov.

Du kan till exempel gå till din hälsocentral eller till en poliklinik för könssjukdomar för att ta prover, där är undersökningen och behandlingen gratis.

Hur behandlas kondylom?

Endast synliga kondylomförändringar kan behandlas. Kondylom behandlas i hemmet med lokala behandlingar (krämer eller salvor) eller på läkarmottagning med frysning. Kondylom i urinröret kan behandlas med laser, beroende på vårdställe.

I genomsnitt tar kroppen bort virusinfektionen inom 1–2 år. I ett varaktigt förhållande har kondomanvändning inte visat sig påskynda läkningen. Kondomer bör användas med tillfälliga sexpartner för att förhindra att sjukdomen sprids, men kondomer ger inget fullständigt skydd. HPV-vaccinet skyddar mot HPV-smittor.

Uppdaterad 15.8.2018