Patientanvisning för fotodynamisk terapi, PDT

PDT-behandling grundar sig på en kombinerad effekt av en medicinsk kräm (aminolevulinat) och ljus.

​En stor fördel med behandlingen är att den har en målinriktad effekt på de sjuka cellerna varvid den normala vävnadsstrukturen skonas. Vanligtvis ges behandlingen en eller två gånger med 1–2 veckors mellanrum.

Genomförandet av PDT-behandling

  • I det första behandlingsskedet avlägsnas den fjällande huden från behandlingsområdet och området bedövas vid behov. En sensibiliserande kräm (aminolevulinat) appliceras på området och en plastfilm läggs ovanpå för att hålla krämen på plats. Krämens verkningstid är 2–4 timmar. Det täckta området måste skyddas från direkt solljus och hållas varmt.
  • I det andra skedet av behandlingen avlägsnas krämen och området exponeras för ljus i cirka 10 minuter. Ljuset är ett vanligt, synligt ljus från vilket endast en viss våglängd har filtrerats fram. Under behandlingen förstörs de elakartade hudcellerna som krämen gjort ljuskänsliga. Under exponeringen kan du känna en stickande smärta i huden. Vid behov kan smärtan lindras med ett kylförband, genom bedövning och smärtmedicinering.

Eftervårdsanvisning

  • Efter behandlingen blir huden röd och det kan förekomma svullnad och sprickor. Det är bra att skölja behandlingsområdet dagligen från och med nästa dag, och behandlingen är inget hinder för till exempel bastubad.
  • Vid behov kan området täckas med ett förband som inte fastnar i såret, till exempel en fettkompress eller ett vanligt plåster. Behandlingsområdet bildar en skorv på några dagar. Skorven ska inte skrapas bort, utan faller av sig själv efter 1–2 veckor.
  • Huden är tunn, röd och brinner lätt i solen efter att skorven lossnat. I framtiden bör det behandlade området och huden överlag skyddas från direkt solljus. Det brukar inte förekomma betydande ärrbildning på behandlingsstället.
 

Kyllä

Uppdaterad  25.11.2022