Mitä on huomioitava valohoitopäivänä?

Potilas voi käyttää perusvoidetta ennen UV-valohoitoa, mutta se täytyy levittää iholle vähintään kaksi tuntia ennen hoitoa.

Kortisonivoiteen voi laittaa iholle edellisenä iltana, mutta ei enää valohoitopäivän aamuna. Tavanomaista paikallishoitoa kortisonivoiteilla jatketaan ihottuma-alueille lääkärin ohjeiden mukaisesti myös valohoitojen aikana.

Mikäli esimerkiksi psoriaasiläiskissä on paksu hilse, on se hyvä kuoria pois salisyylivaseliinilla ennen UV-valohoidon aloittamista. Salisyylivaseliinia (50 mg/g) saa apteekista ilman reseptiä. Salisyylivaseliini levitetään paksuille läiskille esimerkiksi illalla ja pestään pois aamulla. Hoito toteutetaan muutaman päivän ajan. Hilsettä ei saa repiä irti väkisin.

Hoitopäivinä ei saa ottaa aurinkoa eikä myöskään solariumia. Solariumlaitteet sisältävät vain UVA-säteilyä, joka ei juuri tehoa ihosairauksiin. Solariumia ei suositella ollenkaan sen käyttöön liittyvän lisääntyneen ihosyöpäriskin vuoksi.

Partavedet ja parfyymit saattavat ärsyttää ihoa UV-valohoidon aikana. Siksi niiden käyttöä kannattaa välttää ennen valohoitoa. Meikki tulee poistaa silmämeikkiä lukuun ottamatta, mikäli kasvot valotetaan. Kosmetologin suorittamaa ihon puhdistusta ei saa ottaa hoitopäivänä tai edellisenä päivänä.

Valolle voimakkaasti herkistävien lääkkeiden käyttöä UV-valohoitokuurin aikana pitää välttää. Näitä lääkkeitä ovat esimerkiksi doksisykliini, piroksikaami ja amiodaroni. Muillakin lääkkeillä voi olla valolle herkistäviä ominaisuuksia. UV-valohoitoon lähetteen kirjoittava lääkäri arvioi, millä valotuskaavalla UV-valohoitoa voidaan antaa. UV-valohoitoa aloitettaessa potilaalle annetaan lista valolle herkistävistä lääkkeistä. Lista on hyvä ottaa mukaan, jos potilas käy UV-valohoitojakson aikana muiden sairauksien vuoksi toisella lääkärillä. Lääkityksen muutoksista pitää kertoa seuraavalla UV-valohoitokäynnillä sairaanhoitajalle.

 

Kyllä

Päivitetty  13.11.2017