Siirry sivun sisältöön

Diabeettisen jalkahaavan asiantuntijahoito

Jos diabetesta sairastavan jalkoihin tulee haava, joka ei parissa päivässä osoita paranemisen merkkejä, on otettava yhteys omaan hoitopaikkaan haavan tarkempaa tutkimusta ja hoitoa varten.

Diabetesta sairastavan haavoja hoidetaan huolellisesti yleisten haavanhoito-ohjeiden mukaisesti. Lisäksi haava-alueelta on poistettava kuormitus.

Pienestä ihorikosta tai haavasta alkanut tulehdus voi kuitenkin olla raju ja johtaa nopeasti vakavaan infektioon. Jos haava ei omahoidosta huolimatta osoita paranemisen merkkejä parissa päivässä tai siihen tulee merkkejä bakteeritulehduksesta, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.

Jalkahaavaan kohdistuvaa painetta kevennetään muotoiltujen pohjallisten, hoitokengän ja sopivien jalkineiden avulla.

Haavan paranemisen edellytys on riittävä verenkierto. Jos jalkaterissä ei tunnu pulssia, tehdään lähete verisuonikirurgille. Mikäli verenkierto arvioidaan riittämättömäksi, pyritään joko pallolaajennuksella tai avoleikkauksella ohittamaan tai avaamaan tukoksia ja ahtaumia.

Haava tarkistetaan päivittäin mahdollisen haavatulehduksen havaitsemiseksi. Tulehtuneen haavan ympäröivä iho punoittaa, kuumottaa ja on turvonnut. Tällöin on viipymättä hakeuduttava lääkäriin. Tulehduksen vaikeuden ja syvyyden mukaan tulehtunut haava hoidetaan joko antibiootilla tai leikkaushoidolla.

Hoida haavaa puhtain käsin. Puhdista haava kädenlämpöisellä vedellä (talousvesi, juomakelpoinen vesi) suihkuttamalla 2–3 minuutin ajan. Poista haavasta irtoava kate. Kuivaa haava ja rasvaa haavan ympärillä olevaa ihoa perusvoiteella. Suojaa haava tarttumattomalla, ilmavalla haavasidoksella. Kiinnitä haavasidos löyhästi ja joustavasti. Vaihda puhdas sidos kerran päivässä.

Haavan värin ja eritteen määrän mukaan valitaan haavan päälle suojaava haavasidos. Erilaisia haavasidostuotteita on saatavana apteekista. Terveyskeskuksesta saa tarvittaessa ohjeita haavanhoitoon. Mikäli haavan koko ei ole pienentynyt kuukauden aikana noin puoleen, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen haavanhoidon tehostamiseksi.

Kevennyshoidon tarkoituksena on siirtää kuormitus pois jalan sairaalta osalta jalan terveelle alueelle.


Riippuen haavan luonteesta ja sijainnista kevennys void​aan toteuttaa eri tavoin, esi​merkiksi huopakevennyksenä, hoitokengällä tai kipsillä.​​


Mikäli haavoja on sekä etujalkaterässä että takajalkaterässä tai haava on laaja-alainen, pyörätuoli on asianmukainen kevennyshoitomenetelmä.

Päivitetty 26.5.2021