Gå till sidans innehåll

Faktorer som påverkar diabetiska fotsår

Sår på fötterna som läker dåligt kan vara ett tecken på diabetes. Man kan ha strukturella problem med fötterna, som senare ökar risken för att utveckla ett fotsår.

Ett diabetiskt fotsår är ett sår på ankeln eller foten som beror på en neurologisk förändring i fötterna, en nedsatt arteriell cirkulation, en avvikande belastning av foten eller en kombination av alla dessa faktorer. Förebyggande och god skötsel av diabetesrelaterade fotsår kräver ett bra samarbete mellan diabetikern och det multidisciplinära team som vårdar diabetikern och en väl fungerande regional vårdkedja.

Blodsocker som legat på en hög nivå i flera år skadar nerverna, blodcirkulationen och bindvävens proteinstrukturer. Risken att få ett fotsår någon gång i sitt liv är cirka 20 procent. Genom god diabetesvård, regelbunden undersökning av fötterna, god egenvård av fötterna och professionell vård vid behov kan man förebygga allvarliga fotproblem.

Blodsocker som legat på en hög nivå i flera år skadar nerverna, blodcirkulationen och bindvävens proteinstrukturer.

Nedsatt blodcirkulation beror på blockeringar och förträngningar i benartärerna, vilket kan leda till sår och nekros till följd av syrebrist. Nedsatt arteriell cirkulation försämrar kraftigt läkningen av sår som uppstått av andra orsaker.

Förändringar i känselnerverna kan leda till känselstörningar i fötterna. Om känseln i fötterna är nedsatt känner de inte stötar, stenar i skon eller skavsår från alltför små skor. Det kan orsaka en hudskada som kan utvecklas under en lång tid utan att man märker det. Om man saknar smärt- och skyddskänsel kan en hudskada lätt leda till ett kroniskt fotsår. Belastning på skadan förhindrar såret från att läka.

Förändringar i muskelnerverna kan leda till att musklerna blir svaga och förtvinar. Det leder i sin tur till balansstörningar, gångförändringar och förändrad fotställning.

Typiska förändringar är nedsänkning av framvalvet och höjning av fotvalvet, s.k. hålfot. Det leder till felställningar i foten, såsom hammartå och att huden blir tjock där foten belastas.

Den tjockare huden bildar en förhårdnad som lätt får blodutgjutningar och sår undertill.

En skada på det autonoma nervsystemet gör att man får sämre blodcirkulation och svettas mindre. Det leder till att huden blir torr, fjällar och lätt spricker, speciellt på hälarna. Sprickor leder i sin tur lätt till infektioner. Förändringar i blodcirkulationen ökar risken för dåligt läkande sår på huden, tårna och hälarna.

Stel bindväv och nedsatt rörlighet i ankel- och tålederna är vanliga förändringar hos personer som haft diabetes länge.

En nedsatt rörlighet förändrar gången, gör det svårare att hålla sig upprätt och hålla balansen och ökar den skadliga belastningen av fotsulan.

Uppdaterad 24.5.2021